Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić-Falatko

Pregovori o formiranju vlasti na programskim principima uslov za boljitak bh. građana

Niksic – Falatko

Tema sastanka bila je implementacija izbornih rezultata općih izbora, kao i formiranje vlasti na svim nivoima

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, održali su sastanak sa Susan Falatko, direktoricom Ureda za južnu i centralnu Evropu u State Departmentu i Ellen Germain, zamjenicom šefa misije Ambasade SAD u BiH.

Tema sastanka bila je implementacija izbornih rezultata općih izbora, kao i formiranje vlasti na svim nivoima.

„Izborni proces ove godine bio je teško kompromitovan, čime je Centralna izborna komisija BiH pala na testu organizacije ovogodišnjih izbora. To se pogotovo odnosi na nepravilnosti uočene u procesu izbora kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Također, na ovogodišnjim izborima zabilježen je zabrinjavajući uticaj dijela međunarodne zajednice na izborni proces, posebno u dijelu ponovnog brojanja glasova, uprkos konkretnim žalbama na pojedine slučajeve, kako od strane SDP-a, tako i od strane drugih stranaka.

Situaciju je dodatno zakomplikovala i odluka CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, što predstavlja kritičnu tačku koja može značiti smrtnu presudu multietničkoj BiH“, naveo je Nikšić, koji se na sastanku osvrnuo i na proces formiranja vlasti nakon izbora.

„Smatramo da vlast trebaju formirati stranke koje su relativni pobjednici izbora. Što se tiče SDP-a, proces formiranja vlasti mora biti zasnovan na konkretnim mjerama, rješenjima i programima, prije nego se priča o bilo kakvoj raspodjeli pozicija u vlasti.

Upravo na tim osnovama SDP vodi pregovore o formiranju vlasti u pojedinim kantonima. Takvi pregovori nam daju nadu u pojavu nove političke paradigme, čiji prioritet će jedino biti boljitak za sve građane BiH“, rekao je Nikšić i zaključio kako SDP nastavlja sa formiranjem multietničkog bosanskohercegovačkog bloka.