Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RMU Zenica i Breza

Prekinut štrajk rudara, postignut dogovor sa Vladom FBiH

120221_rmuzenica

Sporazum ima nekoliko tačaka, a među najvažnijima su da će se računi RMU Zenica i Breza biti deblokirani, te da će radnicima plate moći biti isplaćivane nesmetano

Nakon što su predstavnici sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Breza i Savez sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak 15. februara, potpisali su sporazum sa Vladom Federacije BiH, federalnom Poreskom upravom i Elektroprivredom BiH o rješavanju gorućih problema, prekinut je štrajk rudara RMU Zenica i Breza, piše Radio Slobodna Evropa.

Dogovoreno je da plaće u rudnicima Breza i Zenica budu isplaćene do 17. februara.

Sporazum ima nekoliko tačaka, a među najvažnijima su da će se računi RMU Zenica i Breza biti deblokirani, te da će radnicima plate moći biti isplaćivane nesmetano.

Zenički rudnik je za doprinose dužan oko 153 miliona konvertibilnih maraka (oko 76 miliona eura), ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM ( 2,5 miliona eura), dok je rudnik u Brezi dužan oko 110 miliona maraka (55 miliona eura), a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 2,2 miliona eura).

Usvojena je i dopuna Sporazumu u vezi sa regulisanjem odlaska u penziju za 85 radnika, koji su tokom 2020. godine otišli u penziju, ali nisu još počeli primati penzije, jer im nije uplaćen ukupan iznos za doprinose.

Donešena je i odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina, a biće nastavljen proces restrukturisanja rudnika u Federaciji BiH.

Kako je rečeno nakon sastanka u Vladi Federacije BiH, biće potpisan i poseban sporazum koji se odnosi na omogućavanje penzionisanja više od 80 radnika iz tri rudnika koji su stekli uslove za penziju, ali zbog problema u funkcionisanju nisi bili u mogućnosti.

Rudari zeničkog i brezanskog rudnika, u ponedjeljak 15. novembra, sastali su se sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u čijem su sastavu rudnici.

Predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja (RMU) Zenica Izudin Spahija, kazao je ranije u ponedjeljak novinarima, kako je deblokada računa rudnika potrebna kako bi se mogla isplatiti plaća i doprinosi za one koji su otišli u penziju.

Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH, naveo je da u ovakvim okolnostima rudari ne mogu više silaziti u jame.

„Nemamo potreban nivo sigurnosti za izvođenje rudarskih radova. Želimo da se iznađe način da se izvrši deblokada računa ova dva rudnika i penzioniše 85 radnika iz tri rudnika iz sastava koncerna“, kazao je Husić.

Rudari su tražili i da se pronađe rješenje za višemilionski dug Poreznoj upravi Federacije BiH koja im blokira račune, kako se situacija ne bi ponavljala svaki mjesec.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić predlažio je kao jedno od rješenja Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH.

Proizvodnja u Rudniku mrkog uglja Zenica (RMU Zenica) prekinuta je 8. februara, kada su rudari stupili u radnički neposluh, dok su rudari Rudnika mrkog uglja Breza (RMU Breza) u petak, 12. februara, stupili su u generalni štrajk.

Isti dan su generalni štrajk počeli i u Zenici, nakon što je prekinut štrajk glađu sindikalnih čelnika.

Istovremeno, više od stotinu stanovnika Breze, gradića u srednjoj Bosni, okupilo se u ponedeljak 15. februara ispred RMU Breza u znak podrške štrajku rudara.

Rudari ovog rudnika traže redovne plate, osiguranje repromaterijala za nesmetan rad i uvezivanje radnog staža za komorate koji su u prošloj godini stekli pravo na penziju.

Građanima i rudarima pridružio se i načelnik Općine Breza Vedad Jusić, koji je ranije podržao rudare i pozvao građane na solidarnost.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).