Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica

Dom naroda o Izbornom zakonu: Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa

dom naroda vi

Sjednica je prekinuta, a pije toga formirana je tročlana komisija iz sva tri kluba naroda, koja će u narednih pet dana usaglasiti stavove o pitanju ugroženog vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda

Prekinuta je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), na kojoj je razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Asim Sarajlić, delegat iz Kluba SDA, obraćajući se na današnjoj sjednici, kazao je da pet delegata iz Kluba Bošnjaka upućuje akt o štetnosti HDZ-ovog prijedloga Izbornog zakona štetnim po bošnjački vitalni interes.

Rasprava o Izbornom zakonu: “Ovaj prijedlog nas udaljava od EU, entievropski je i antiustavan”

Gledajući o tome je li zahtjev HDZ-ovih delegata da se razmatra prijedlog Izbornog zakona štetan po bošnjački nacionalni interes, Klubovi srpskog i hrvatskog naroda izjasnili su se da nije, dok je Klub bošnjačkog naroda glasao da jeste.

Obrazloženje Kluba Bošnjaka o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa

Sjednica je prekinuta, a pije toga formirana je tročlana komisija iz sva tri kluba naroda, koja će u narednih pet dana usaglasiti stavove o pitanju ugroženog vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Obrazloženje Kluba Bošnjaka o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa

Ukoliko u tome ne uspiju, konačnu ocjenu dat će Ustavni sud BiH. U komisiji su Bakir Izetbegović, Lidija Bradara i Sredoje Nović.

Obrazloženje Kluba Bošnjaka o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa