Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon usvajanja budžeta

Prekinuta sjednica Doma naroda PFBiH, datum nastavka još nije poznat

parlament fbih

Prije prekida, usvojen je Zakon o registru finansijskih izvještaja u FBiH nakon što je prijedlog ovog akta odobrio i Predstavnički dom polovinom oktobra prošle godine

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je kasno poslije podne prije glasanja delegata o predloženom zakonu o računovodstvu i reviziji FBiH.

Datum nastavka će biti naknadno poznat, rekao je predsjedavajući Doma Tomislav Martinović napominjući da je zasjedanje imalo kompleksan dnevni red.

Prije prekida, usvojen je Zakon o registru finansijskih izvještaja u FBiH nakon što je prijedlog ovog akta odobrio i Predstavnički dom polovinom oktobra prošle godine.

Kako je delegatima obrazložila dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, Zakon je dio reformi u oblasti finansija i revizije, u skladu s evropskim uzusima, a nalaže objavu godišnjih finansijskih izvještaja pravnih subjekata čija je obaveza podnositi takve izvještaje, i to na internet-stranici Finansijsko-informatičke agencije.

Jedna od karakteristika sjednice je i usvajanje budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, kao i pratećeg zakona o izvršavanju tog budžeta.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona kojim treba urediti ovogodišnje finansiranje Grada Mostara, ali za razliku od budžeta FBiH, taj akt je zbog jednog amandmana odobren u drugačijem tekstu od onoga koji je pred Novu godinu prihvatio Predstavnički dom.

Strogo proceduralno gledajući, zakon zato još nije donesen i ne može stupiti na snagu dok mu tekst ne usuglasi eventualno zajednička komisija čiji su članovi iz oba doma, što je jedna od poslovničkih mogućnosti.

Ova sjednica Doma naroda, osma redovna u aktuelnom mandatu, započela je 30. decembra prošle godine, kada je prekinuta nakon cjelodnevnog rada, pa je današnji dio bio prvi od njenih nastavaka.