Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica Doma naroda prije razmatranja Programa rada Vlade FBiH

parlament fbih dom naroda (6)

Po okončanju 18. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine započela je 19. i gotovo bez rasprave su završene sve tačke dnevnog reda izuzev posljednje koja je predviđala razmatranje i izjašnjavanje Doma o Programu rada Federalne vlade za 2017. godinu.

Sjednica je u tom momentu prekinuta zbog drugih obaveza nekih delegata i prema najavi predsjedavajuće Doma Lidije Bradare, bit će nastavljena pred kraj ovog mjeseca.

Tekst Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH usvojen je s određenim razlikama u odnosu na tekst usvojen u Zastupničkom domu pa mora ići na usaglašavanje. Jedna od najznačajanijih razlika, koju je u vidu amandmanama prihvatio Predstavnički dom, nalaže da se godišnji višak prihoda nad rashodima koji ostvaruje Agencija za bankarstvo ubuduće ne prenosi u budžet te agencije za narednu godinu, već u budžet Federacije BiH. Budući da je Dom naroda danas ostao pri svojoj varijanti odobrenog zakona, u kojoj nisu ugrađeni ovaj i drugi amandmani, konačnu varijantu Zakona o Agenciji za bankarstvo usuglašavat će zajednička komisija oba doma.

Za razilku od ovog akta, Zakon o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi odobren je u istoj varijanti prihvaćenoj i u Predstavničkom domu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Federalnom pravobranilaštvu, koji je bio predložen po hitnom postupku, voljom većine delegata je vraćen u redovnu proceduru, u formu nacrta, te je u tom obliku prihvaćen danas u Domu naroda.

Donesena je i odluka kojom je data saglasnost na izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, kao i o radu upravljačkih struktura te ustanove. Saglasnost je data i na izvještaj o poslovanju dioničkog društva BH Telecom za period januar – decembar 2015., kao i na izvještaj „Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine – 2015.godina“.

Time su iscrpljene sve tačke dnevnog reda izuzev posljednje – ovogodišnjeg programa rada Federalne vlade, o čemu će biti riječi u nastavku sjednice.