Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica Sabora IZuBiH, dnevni red nije usvojen

SABOR_IZUBIH

Sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prekinuta je nakon što ni poslije ni skoro šest sati nije usvojen dnevni red.

Sabor je trebao odlučivati o rukovodstvu najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH, a sjednicom predsjedavao potpredsjednik Edin Atlagić, piše INS.

Na dnevnom se, uz ostalo, trebalo naći i pitanje smjene predsjednika Sabora Hasana Čengića. Također, razmatrat će se i rad Ustavne komisije Sabora na čelu sa Jusufom Zahiragićem.

-Mi danas nismo uspjeli utvrditi dnevni red za zasjedanje i završili smo s ovom sjednicom. Bilo je različitih zahtjeva po pitanju dnevnog reda. Imali smo zahtjev da se pitanje rukovodstva Sabora i Ustavne komisije razmatra na početku sjednice. Taj prijedlog nije dobio podršku prema Poslovnika, ali ni prdloženi dnevni red nije dobio podršku. Tako da smo završili sjednicu. Rukovodstvo Sabora će se konsultirati narednih dana i nedjelja i vidjt ćemo šta ćemo dalje. Ništa dalje ne možemo reći. Vjerujemo da će naredna sjednica biti zakazana za mjesec – rekao je Edin Atlagić koji je predsjedavao Saborom.

Edin Atlagić

Iako je Atlagić potvrdio da je Čengić na njega prebacio ovlaštenja, nije isključio mogućnost da predsjednik Sabora povuče tu odluku.

Na dnevnom redu sjednice bi trebala biti razmatrana i usvojena Odluka o muftilucima, te će biti poznato hoće li IZBiH, pored postojećih, dobiti muftije za Australiju i Ameriku, te muftiluk u Njemačkoj koji bi bio nadležan za većinu zemalja Evrope, osim tzv. domovinskih zemalja. Isto tako, bit će razmatran Pravilnik o organizaciji Islamske zajednice u dijaspori i Statut Media-centra. Očekuje se i imenovanje član Rijaseta, odnosno direktor Uprave za obrazovanje i nauku.