Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica Skupštine KS, na čekanju brojne teme

BiH

skupstina ks34

Od 22 tačke dnevnog reda Skupština KS danas je razmatrala samo šest nakon čega je sjednica zbog nedostatka kvoruma  prekinuta i bit će nastavljena naredne sedmice, piše agencija Patria.

Tako je između ostalih tačaka na čekanju i ona o popunjavanju NO za izbor i reviziju policijskog komesara kao i izvještaj Tužilaštva KS za 2016. godinu.

Zastupnici su danas donijeli Zakon o muzejskoj djelatnosti u KS. Ovim Zakonom uređuje se sistematsko istraživanje, prikupljanje, stručna i naučna obrada, čuvanje, zaštita i prezentiranje muzejskog materijala od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine, kao i nadzor nad zakonitošću rada muzeja i druga pitanja od značaja za muzejsku djelatnost. Zakonom je definisano šta se sve smatra muzejskim materijalom na način da obuhvata: proizvode prirode, proizvode ljudskog rada i duha, predmete, dokumente i druga svjedočanstva o pojavama i procesima u društvu, historijskim zbivanjima, kulturnom, naučnom, političkom, ekonomskom i tehničkom razvoju, životu i običajima ljudskih zajednica, životu i djelu istaknutih ličnosti, kao i druge predmete koji svjedoče o razvoju prirode i društva od prahistorije do danas.

Tačno je definisano i materijalno kulturno naslijeđe koje podrazumijeva ono što je stvorila priroda ili stvorio čovjek svojim radom i to su proizvodi prirode: minerali, rude, biljni i životinjski svijet te proizvodi ljudskog rada: oruđe, oružje,odjevni predmeti, ukrasni predmeti, proizvodi kućne radinosti, proizvodi zanatstva i umjetnička ostvarenja. Također je određeno da su nematerijalno kulturno naslijeđe znanja, umijeća i vještine koje se odnose na prirodu i čovjeka i koje predstavljaju osnovu za proizvodnju materijalnih kulturnih dobara, koja se prenose sa generacije na generaciju, i pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta, a sa ciljem njegovog očuvanja, koje zajednice, grupe i pojedinci prepoznaju kao dio svog kulturnog naslijeđa i to: jezik i govor, usmena predanja, književnost i drugi oblici jezičkog izražavanja, izvođačke umjetnosti: muzika, pjesme, igre i drugi izvođački oblici. Istraživanje i prikupljanje muzejskog materijala na području Kantona mogu vršiti muzejske ustanove čije je sjedište na području Kantona Sarajevo i to: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajeva i Muzej „Alija Izetbegović“, a u stavu da istraživanje i prikupljanje muzejskog materijala na području Kantona mogu vršiti i drugi samostalni muzeji i muzeji u sastavu i saradnji sa Muzejom Sarajeva.

Na današnjem zasjedanju donesen je i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo po hitnom postupku. Razlozi za njegovo donošenje proizišli su iz inicijative Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša prema kojoj bi se inspekcija iz stambene oblasti koja je u sastavu ovog ministarstva pripoji Upravi za inspekcijske poslove KS, kao i iz inicijative ove uprave za dopunu djelokruga rada inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije, kroz uvođenje inspekcije za hranu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama koji je prvobitno pretvoren i vraćen u formu Nacrta, povučen je sa dnevnog reda na prijedlog premijera KS Elmedina Konakovića, a što su podržali svi šefovi klubova stranaka koje participiraju u radu ovog zakonodavnog tijela. Dogovoreno da se on u formi nacrta ponovo nađe na dnevnom redu sljedećeg skupštinskog zasjedanja, uz uvrštavanje danas iznesenih principa i načela, a sve s ciljem izrade kvalitetnog teksta ovog izuzetno važnog zakonskog akta.