BiH

HDZ bio protiv

Prekinuta sjednica Vijeća ministara BiH: Prvi put nije usvojen dnevni red

09/07/2020

Tegeltija je kazao da nije uputio u proceduru prijedlog za imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, nije održana – potvrdio je novinarima predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija.

Iako su na početak došli svi ministri, nije usvojen predloženi dnevni red, a Tegeltija je na pres-konferenciji kazao da su protiv bili ministri iz reda hrvatskog naroda.

Učinili su to s obrazloženjem, dodao je Tegeltija, da su neke od tačaka dnevnog reda povučene na zahtjev ministrice vanjskh poslova Bisere Turković, kao i da je ona najavila da pod tačkom u kojoj je trebalo izvršiti određena kadrovska imenovanja, neće glasati za neke kandidate iz reda Hrvata.

Po Tegeltijinim navodima, ovo je prvi put da nije usvojen kompletan dnevni red, a očekivanja su bila da će upravo danas biti riješena neka otvorena pitanja, posebno stoga što su već bila predmet razgovora stranačkih lidera.

Predsjedavajući je najavio planiranje nove sjednice Vijeća ministara i izrazio nadu da će biti otklonjeni problemi koji, po njegovim riječima, evidentno postoje u odnosima Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Upitan da obrazloži šta je bilo sporno ministrici Turković, Tegeltija ističe da je to vezano za prijedlog državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, a najspornija su, po njegovim riječima, bila predložena imenovanja na dvije pozicije u određenim državnim institucijama. Jedna je pozicija direktora Službenog glasnika, a druga je vezana za agenciju čiji je resor stručno usavršavanje policijskog kadra.

Tegeltija je kazao da nije uputio u proceduru prijedlog za imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Obrazlažući zašto, pozvao se na dogovor da se imenuju prvo oni koji su davno prošli procedure.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.