Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica Vlade Brčko distrikta

brcko – gradonacelnik Sinisa Milic

Sjednica Vlade Brčko distrikta koja je bila zakazana za danas prekinuta je već kod utvrđivanja dnevnoga reda, a kao sporna točka našla se odluka o zaduženju Brčko distrikta po projektu “Luka Brčko” na temelju kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je u obraćanju novinarima kako je Vijeće ministara BiH i službeno obavijestilo javnost i institucije vlasti na svim razinama da je potpisan sporazum kojim su odblokirana donatorska sredstva po pitanju četiri kredita koja je dobila BiH, u iznosu od 46 milijuna eura, gdje spada i spomenuti projekt u vezi s “Lukom Brčko”.

Dodao je kako postoji potreba da Distrikt privede kraju ovu aktivnost čime bi sredstva postala operativna te da je europski povjerenik u svom pismu ranije upozorio Vijeće ministara BiH i druge razine vlasti da će spomenuta sredstva, ako se sva sporna pitanja ne riješe, biti preusmjerena.

– Ovakvim inzistiranjem bošnjačkih članova Vlade da se o ovoj odluci uopće ne raspravlja, s obzirom na to da smo imali upozorenje da će napustiti sjednicu ako se na dnevnom redu nađe ova točka, bojim se da je cjelokupni aranžman doveden u pitanje – kazao je Milić.

Osvrnuo se i na neprincipijelan rad onih koji rukovode skupštinskom većinom s obzirom na to da su, kako kaže, nezakazivanjem sjednica skupštinske većine, ugrozili i eventualni dogovor oko točaka dnevnoga reda za sjednicu Vlade.

– Još jednom pozivam one koji su odgovorni za funkcioniranje skupštinske većine da po utvrđenom poslovniku, pod hitno zakažu sjednice skupštinske većine, na kojima bi se raspravilo o ovim i drugim pitanjima – rekao je Milić.

Podsjetio je kako je BiH potpisala ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj, da je obavljena kompletna procedura koja uključuje ratifikaciju ugovora o zaduženju za brčansku Luku pred mjerodavnim institucijama BiH, da su dodijeljena donatorska sredstva Bosni i Hercegovini na nedavnom ministarskom sastanku u Trstu te da je praktično, po mišljenju mnogih, ova procedura na neki način i okončana.

– Nejasno je jesmo li mi već ušli u zaduženje i hoćemo li neusvajanjem ove odluke riskirati da ta sredstva odu na drugu stranu ili možda biti primorani da plaćamo penale zbog povučenih sredstava. O razlozima za to morate pitati one koji blokiraju i samo stavljanje na dnevni red ove točke i ne dopuštaju ni meni, ali i ostalim članovima Vlade da dođemo u priliku da glasujemo i da se sukladno s Poslovnikom o radu Vlade izjasnimo, što bi jedino bilo poslovnički ispravno. Suočeni smo s nekom vrstom ucjene da se sjednica Vlade neće održati ako se ta točka nađe na dnevnomu redu – ustvrdio je brčanski gradonačelnik.