Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta višestoljetna tradicija: Selo Ljuta ostalo bez stanovnika

Ljuta112

Tridesetak kuća u selu Ljuta koje pripada općini Konjic, a smješteno je na južnoj strani Treskavice u podnožju njenog najvišeg vrha (Đokin toranj ili Mala ćaba) po prvi put od nastanka ostalo je ovih dana bez svojih stanovnika.

Napustili su seljani Ljute prvi put svoja ognjišta, i nakon više stotina godina, ove zime kuće će biti zaključane.

Prezimljavanje za staračka domaćinstva koja u Ljutoj ostaju blokirana u snijegu je rizično, pa su stoga odlučili da ovu zimu provedu u Hadžićima, Tarčinu, Sarajevu kao podstanari ili kod svoje djece, rodbine u sigurnijim uslovima, bliže ljekarima i apotekama.

Inače, selo Ljuta podrazumijeva osam sela u dolini istoimene rijeke koja se kod Glavatičeva ulijeva u Neretvu, a sela su na padinama Treskavice i Visočice. Od Kalinovika je Ljuta udaljena 22 kilometra i na tom potezu 15 sela su uoči ovogodišnje zime ostala prazna. Stari i bolesni seljani su sišli u Sarajevo ili drugdje gdje će sigurnije provesti zimu.

U Ljutoj je ostalo sve. I struja, i telefonske linije, izgrađena je i škola, a 2010. otvorena je i nova džamija. Ali sve to je nedovoljno jer nema prihoda za život.

Šuma je jedan od glavnih resursa tog područja. Da je napravljena pilana ili pogon za preradu drveta, a koji bi zaposlili 10-15 mještana značilo bi to vraćanje života u Ljutu i mogućnost ostanka radno aktivnog stanovništva.

Nekada su u Ljutoj bile peći za proizvodnju ćumura. Poratnih godina šuma se sječe i odvozi, a stanovnici Ljute od toga nemaju nikakve koristi. Zato selima prijeti odumiranje, ukoliko se ne stvore minimalni uslovi za privređivanje.