Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Preko Afrike dolazi nam nova nepogoda, dijelove BiH će pogoditi obilne padavine

Uslijed izlijevanja rijeke Lim u općini Rudo u BiH ugrožena su četiri naselja
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

I dalje će se zadržati nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek za ovo doba godine. U četvrtak, u jutranjim satima na visoravnima moguća je pojava mraza

U BiH se danas očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, uz jače padavine na jugu.

Vjetar će biti slab do umjeren, južni, a na planinama povremeno jak.

Minimalna temperatura vazduha biće od osam do 14, u višim predjelima od pet, dok će maksimalna dnevna biti od 14 do 21 stepen Celzijusov.

Obilnije padavine

Preko sjevera Afrike i Sredozemlja dolazi do postepenog formiranja atmosferske rijeke koja će nam u utorak i u srijedu donijeti kišu i pljuskove, a lokalno i obilnije padavine, javlja BHmeteo.

Tako da nas u noći na utorak očekuje postepeno naoblačenje, a od ranih jutarnjih sati i padavine kojih će najprije biti u Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne. U utorak tokom dana padavine će se postepeno proširiti na čitavu zemlju. Kiša i pljuskovi koji rijetko mogu biti praćeni grmljavinom.

Preko sjevera Afrike i Sredozemlja dolazi do postepenog formiranja atmosferske rijeke koja će nam u utorak(07.11.) i u…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, November 6, 2023

U srijedu će padavine postepeno prestajati, najprije u jutarnjim i prijepodnevnim satima na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a kasnije poslijepodne postepeno i u ostatku zemlje. Po prestanku padavine dolazit će do postepenog smanjenja oblačnosti, tako da će u večernjim satima srijede i u noći na četvrtak biti posve vedro vrijeme posvuda.

U ova dva dana oblinije padavine su izgledne nad Hercegovinom, zapadnim, centralnim i istočnom dijelovima Bosne gdje lokalno može pasti 25 do 50 l/m2. Najmanje padavina se ovog puta očekuje na sjeverozapadu Bosne.

Noć na četvrtak vedra i hladna uz lokalno mraz. Po kotlinama i riječnim tokovima lokalno moguća magla ili niska oblačnost.
Četvrtak kasnije tokom dana sunčan uz postepen porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima sa zapada.

Petak i subota izgledno da će donijeti nove padavine.

Dugoročna prognoza FHMZ-a

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima preovladavat će u Bosni i Hercegovini tokom ove sedmice. Više padavina prognozira se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. Nešto stabilnije vremenske prilike moguće se u četvrtak, kada u centralnim i sjevernim područjima, naročito u kotilnama može biti magle i niske oblačnosti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

I dalje će se zadržati nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek za ovo doba godine. U četvrtak, u jutranjim satima na visoravnima moguća je pojava mraza.

Minimalne temperature zraka varirat će od 3°C do 9°C u Bosni, na području Hercegovine od 7°C do 12°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 12°C do 17°C u Bosni. Na jugu zemlje i do 19°C.

Promjenjivo vrijeme uz kišu izgledno je i u periodu od 13. do 20. novembra.

Prema trenutnim raspoloživim modelima, u ovom periodu očekuje se i pad temperature zraka.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U srijedu djelimično vedro. Prije podne sa kišom u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, na jugu do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu do 19°C.

U četvrtak će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U petak novo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i pljuskove. Glavnina padavina se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.