izbori 2020

Prema novim podacima CIK-a Grujičić vodi u Srebrenici

durakovic grujicic srebrenica

Simpatizeri oba kandidata su sinoć slavili na ulicama Srebrenice, a pretpostavlja se da će pobjednika u Srebrenici odrediti glasovi iz dijaspore

Prema najnovijim rezultatima aktuelni načelnik Srebrenice i kandidat “Zajedno za Srebrenicu” Mladen Grujičić u vodstvu je u odnosu na kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Tabakovića u utrci za načelnika Srebrenice, posljednji su podaci Centralne izborne komisije (CIK).

Prema posljednjem presjeku CIK-a (u 9:00 sati) na području te općine obrađeno je 50 posto biračkih mjesta.

Grujičić vodi sa 1776 glasova (61,47 posto), dok Tabaković trenutno ima 1088 glasova (37,66 posto).

Simpatizeri oba kandidata su sinoć slavili na ulicama Srebrenice, a pretpostavlja se da će pobjednika u Srebrenici odrediti glasovi iz dijaspore.

U Srebrenici je registrirano 14.758 birača koji su svoje biračko pravo mogli ostvariti na 28 biračkih mjesta, ali još uvijek se očekuje prebrojavanje glasova s preostalih biračkih mjesta te glasova birača koji su glasali putem pošte i koji bi trebali pristizati u narednim danima.

U Bosni i Hercegovini su održani sedmi lokalni izbori nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Pravo glasa imalo je ukupno 3.283.194 birača koji su upisani u Centralni birački spisak. Na izborima su učestvovala 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Prema podacima koalicije “Pod lupom” zabilježena izlaznost na lokalne izbore 2020. je 51 posto.