BiH

Andrej Plenković

Premijer Hrvatske napokon komentarisao Čovićevo prisustvo proslavi “dana RS”

12/01/2019

Malo je neobično da je na kraju mandata došao u ovakvu situaciju, uskoro idemo s imenovanjem novog ambasadora, rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u Splitu komentirao aktuelne teme, a novinari su ga na početku pitali o učešću predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na slavlju “dana RS”, koji je bosanskohercegovački ustavni sud proglasio neustavnim.

– HDZ BiH je neovisan o nama, gospodin Čović donosi svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima, u Banja Luci nije bio prvi put, bio je već nekoliko puta, tu temu ostavljam njemu i HDZ-u BiH da je komentira. S našeg aspekta je važno da nismo imali obavijest da će tamo biti naš ambasador u BiH, gospodin Del Vechio, koji se prije svega trebao konsultirati sa Zagrebom ako je imao planiran sastanak s gospodinom Dodikom. Taj dan nije trebao biti ondje, a s iskustvom ambasadora, to mu je bila već peta šansa da na taj datum ide tamo, a prije toga nije bio nijednom. Malo je neobično da je na kraju mandata došao u ovakvu situaciju, uskoro idemo s imenovanjem novog ambasadora, rekao je Plenković.

Na ponovljeno pitanje o Čovićevom slavljenju osnutka Karadžićeve tvorevine, Plenković je uzvratio da se šef HDZ-a BiH o tome već očitovao.

– Ono što je izrazito važno je da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski, to govorim kao premijer, ranije zastupnik i eurozastupnik, mi smo apsolutno najviše podržavali evropski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti konstitutivnih naroda, rekao je Plenković ponovno se zalažući za izmjene izbornog zakona navodeći da ovaj trenutni omogućuje ‘izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava BiH’ na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.