Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje novaliću i ostalima

Premijer je potpisao pismo namjere u kojem se spominju sporni respiratori

Sarajevo: Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”
04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi "Respiratori", u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Hasan Ganibegović potvrdio je da je u prvom pismu namjere, u kojem se spominju respiratori HCVE003, Bahra Džaka koristila faksimil premijera zbog čega se on na nju naljutio i rekao joj da “solira”

U nastavku suđenja u aferi “Respiratori” odbrana je nastavila ispitivati Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića. Odgovarajući na pitanja premijerove advokatice Vasvije Vidović on je kazao da je pisma namjere za kupovinu respiratora sačinjavala tehnička sekretarica Bahra Džaka, piše Žurnal.

Dva pisma namjere

U prvo pismu namjere od 2. aprila 2020. godine, u kojem se spominje 100 komada respiratora HCVE003, koristila je faksimil potpisa premijera FBiH. Drugo pismo namjere od 4. aprila 2020., u kojem se navode sporni respiratori ACM812 koji su i predmet optužnice, potpisao je premijer Novalić.

Svjedok je pojasnio da pismo namjere nije ponuda koja je obavezna, te da je u to vrijeme bilo puno pisama namjere koja su išla prema ambasadama.

Ganibegović je ponovio da se zbog pisma namjere od 2. aprila, za koji je koristila faksimil, naljutio na Džaku i da joj je rekao da “solira”. Na nju se žalio i sekretarki Vlade Editi Kalajdžić.

Podsjetimo, Džaka je saslušavana još u aprilu i od nje se prvi put i čulo za dva pisma namjere, u kojima se spominje ista količina respiratora, ali različitih dobavljača. Ona je, također, izjavila da je samoinicijativno uputila mail s ponudom sekretarici KCUS-a i tražila od nje da je upozna s tim šta pokušavaju da nabave, kao i da je samoinicijativno ponude slala svojoj prijateljici anesteziologinji iz Travnika kako bi se raspitala koji valjaju, jer ju je “privatno zanimalo”.

Ganibegović je, spomenimo, na prošla dva ročišta ispitivan od tužilaca i tada je potvrdio da je osoba “Seb.” iz poruka razmjenjivanih u grupi GENSEK, koju su činili on, premijer Novalić i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić, ustvari direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Time su pale u vodu tvrdnje Izetbegovićke, koja je saslušana u martu, da ništa nije znala o respiratorima. Ona je, naime, na pitanja koja su se odnosila na poruku: “Seb zove, loši respiratori, u ogromnom smo problemu”, odgovorila da je poruka nejasna, i da se nigdje njeno ime ne spominje.

Ganibegović je, također, tužiocima kazao da je za kupovinu respiratora prvi put čuo 13. aprila, ali da mu u tom momentu ništa više nije bilo poznato. Konkretan zadatak je dobio 22. aprila kada je dobio poruku od premijera da “vidi kako može pomoći Fikretu Hodžiću da njegova firma dobije dozvolu za uvoz respiratora”. Tada i saznaje da se radi o Srebrenoj malini.

Na pitanja advokatice Vidović, svjedok Ganibegović je kazao da je “očito da ni premijer nije znao za dozvolu”.

“I njega je to zateklo”, kazao je svjedok. Sa premijerom o tome više nije razgovarao, a Hodžiću je prenio da ne mogu to riješiti.

Ganibegović je na prvom ročištu kada ga je saslušavao tužilac Džermin Pašić potvrdio da je tog dana, u večernjim satima, nazvao Haruna Avdagića, člana Stručnog vijeća u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koji mu je kao kontakt osobu u Agenciji za dalje aktivnosti o ovom pitanju. Taj kontakt je bila glavna inspektorica Indira Fazlagić.

“Agenciji niste u izgled stavljali bilo kakvu korist”, zanimalo je advokaticu Vidović, na šta je svjedok odgovorio da nije, pa da mu nije bilo poznato, čak, ni prezime gospođe s kojom je u Agenciji razgovarao.

Ganibegović je ranije na tužiočeva pitanja kazao da je isti dan saznao i za ugovor o kupovini respiratora, a taj ugovor vidio je 23. aprila kada ga je tražio i dobio od Fahrudina Solaka. Detalja ugovora se nije mogao sjetiti, kao ni tipa respiratora navedenih u tom dokumentu.

Neformalna viber grupa Gensek/premijer/savjetnik

Niz pitanja odbrane odnosio se i na grupu GENSEK, na šta je Ganibegović kazao da sam naziv grupe Gensek/premijer/savjetnik govori da se radilo o neformalnoj grupi. Podsjetimo, niz poruka iz ove grupe, koju su činili Ganibegović, Novalić i Kalajdžić, tužioci su prezentirali tokom izvođenja materijalnih dokaza.

U grupi se, između ostalog, razgovaralo i o nabavci respiratora.

Ganibegović je izjavio da je on sam tužiocima predao mobitel, jer smatra da nema ništa sporno što bi on krio.

Marsela Bajramović, advokatica suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka pročitala je poruku koju je njen branjenik uputio Ganibegoviću 3. aprila 2020.:“Bio mi je Fikret. Gledali smo ovo svakako. Nije ovo dobro sračunato, nije 3.939.000, nego 4.212.000. ne treba nam sve jer sam kupio vezire, ne trebaju nam hirurške maske i rukavice, jeftinije su, ali provjerim. Očekujem da će i ove donacije biti uplaćene”.

Na pitanje kako je on shvatio ovu poruku, Ganibegović je odgovorio da se “Solak snalazio na sve moguće načine i da nije bespogovorno ugovarao sa Srebrenom malinom”.

Na pitanja Hodžićeve advokatice Mirne Avdibegović, svjedok je kazao da njemu Fikret nikada nije tvrdio da ima dozvolu za uvoz, niti je u dokumentima to vidio.

Nožica svjedoku: “Znanje vam je u kontradikciji sa izjavama”

Tokom svjedočenja, Ganibegović je kazao da se prvobitni Štab FCZ smanjen jer nisu bili operativni, te ga je Senka Nožica, advokatica optužene federalne ministrice finansija Jelke Milićević, pitala da li je upoznat sa uredbom o izmjenama FCZ, na šta je odgovorio da jeste.

Potom ga je pitala da li mu je poznato da je štab, od 17. do 24. marta održao sedam sjednica proširenog saziva prije nego je reduciran broj, te da je donesena 31 naredba.

Također je pitala Ganibegovića da li mu je poznato odakle su dokumenti za ugovore izuzeti, da li iz Ministarstva finansija ili Vlade FBiH, na šta je svjedok prvo odgovorio da ne zna.

“Ovo vas pitam jer ste izjavili da Ministarstvo finansija ima svu dokumentaciju, a da premijer nema”, kazala je Nožica.

Ganibegović je, potom, potvrdio da su dokumenti izuzeti iz CZ i Ureda premijera.

“Ovo vam je znanje u kontradikciji s vašim odgovorima”, kazala je Nožica svjedoku.

Premijer neće da se bavi pandemijom i Pazarićem

Dodatna pitanja tužioca Mirze Hukeljića odnosila su se na ponudu Edvina Kučukovića, te na raniju tvrdnju svjedoka o neprihvatanju ponude zbog predugih rokova isporuke. Ganibegović je kazao da je ponuda bila neozbiljna u odnosu na iskazane potrebe.

“Ako Zavod kaže da je potrebno 100 respiraotra, a neko nudi šest…”, kazao je.

Tužitelja je zanimalo ko je donio odluku o neprihvatanju, ali se svjedok nije mogao sjetiti, te je ponovio da su rokovi i količina bili sporni.

“To nije ni bila ponuda, radilo se o SMS poruci sa načelnim informacijama”, kazao je Ganibegović.

Podsjetimo da je Kukučović uputio poruku Ganibegoviću i upozorio ga na sporne respiratore: “Pacijenti umiru na respiratorima koje ste nabavili, prenesite premijeru!”

Niz tužilačkih pitanja odnosio se na način sazivanja sjednica Štaba, te je Ganibegović u jednom momentu kazao da mu je “premijer bezbroj putao rekao kada ćemo se vratiti na Zakon o doprinosima, nisam došao da se bavim pandemijom i Pazarićem”.

Ponovio je i to da je premijer više puta bio zatečen sadržajem ugovora. U prilog tome, kaže, govori i poruka iz grupe Gensek “da se nešto drugo nalazi u ugovoru u odnosu na isporučeno”.

Sudija Perić kazao tužiocu da iscrpljuje svjedoka

Svjedok je tvrdio da je ispitivan u Tužilaštvu pod velikim pritiskom, tako da mu je tužilac postavio niz pitanja i u tom pravcu iz razloga što je svjedok doveo u pitanje istinitost svojih navoda u istrazi, a na kojima se između ostalog temelji optužnica.

U jednom momentu se uključio i član Vijeća sudija Branko Perić tvrdeći da tužilac iscrpljuje svjedoka: “Da li vam je svjedok potvrdio navode iz optužnice? Naravno da nije. Sada iscrpljujete svjedoka da bi dobili odgovore koje hoćete”.

Tužilac Hukeljić je odgovorio sudiji da je to njegov lični stav, na šta je sudija Perić odgovorio da “pokušava da diskredituje svjedoka i da iscrpljuje sve u sudnici”.

“Prisustvovao sam i ranije takvim vašim ispitivanjima svjedoka. Sudnicu ne treba iskorištavati”, kazao je sudija Perić.

Tužilac je nakon ovoga rekao da “nakon ovakve izjave nema smisla da više ispituje svjedoka”.

Na narednom ročištu 20. oktobra bit će saslušana Edita Kalajdžić.

Advokatici Vidović hakovan računar

Advokatica Vasvija Vidović na početku suđenja je rekla da joj je hakovan računar i da joj je uništena sva dokumentacija skupljana unazad 10 godina. Nakon ročišta je novinarima kazala da to ne može sa sigurnošću povezati s ovim predmetom, ali da će “vrijeme pokazati da ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu”.

Sve je prijavila FUP-u.