Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Konaković dužan Zetri i Skenderiji 60 hiljada maraka

elmedin konakovic aa

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković počeo je obračun sa dužnicima. Bude li dosljedan, moraće se, vrlo brzo, obračunati sa samim sobom.

Privatna firma koju je osnovao i kojom je godinama upravljao dužna je kantonalnim javnim preduzećima najmanje 60 hiljada maraka! Plus plazma televizori i sitni inventar koji je kantonalni premijer iz sarajevske Zetre odnio u nepoznatom pravcu, piše Žurnal.

Odnio inventar, ostavio dug

Pošto je otvoren za medije, doduše najviše za Facebook, zvali smo ga da ga upitamo kada će u svojstvu savjesnog građanina i nesavjesnog direktora vratiti pare i televizore koje duguje Kantonu kojim upravlja. Nije se javio na telefon. Stoga nam ne preostaje ništa drugo osim da, kao relevantne izvore, koristimo dokumente, s Konakovićevim potpisima i njegovim imenom u zaglavlju.

„Poštovani“, pisao je 24. aprila 2012. godine tadašni direktor ZOI-a Salko Hasanefendić, „obavještavamo Vas da smo uvidom u poslovne knjige Preduzeća sa stanjem na dan 24.4. 2012. godine utvrdili da je stanje Vašeg dospjelog, a neutuženog duga po osnovu zakupa prostora u olimpijskom kompleksu Zetra iskazano u visini od 25.648 KM“.

Istim aktom, „poštovani Elmedin Konaković“, u svojstvu direktora privatnog preduzeća Sport Centar Sarajevo“, upozoren je da će, ne izmiri li dugovanja, biti najuren iz Zetre.

Onda je poštovani direktor Konaković, tada u slobodno vrijeme i šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, odlučio napustiti Zetru. Sa sobom je odnio i televizore koje je, prema ugovoru potpisanom 2010. godine, bio dužan ostaviti ovom javnom preduzeću.

Umjesto inventara, ostavio je dug koji, s pripadajućim kamatama, trenutno iznosi 41.937 KM.

Bijeg u likvidaciju

I baš tada, u spornom periodu, Konaković je sjedište svoje firme preselio je u Skenderiju. Još jedno javno preduzeće koje je u nadležnosti Kantona. I tamo stanje u poslovnim knjigama ne ide u prilog premijeru Elmedinu Konakoviću.

„U prilogu vam dostavljamo potrebnu dokumentaciju za pokretanje sudskog postupka radi naplate potraživanja protiv zakupca „Sport Centar“. Visina zahtjeva iznosi 20.551 KM“, napisao je još 2013. godine načelnik komercijalnog sektora KJP Skenderija Esad Mulahasanović.

„Sport Centar“ se oglušio na tri opomene, pa je na kraju podnesena tužba. No, Konaković se snašao. Svoje dionice, tačnije pola firme, formalno je prepustio svom partneru Hadisu Zubanoviću koji je, potom, pokrenuo likvidaciju. Zato sada, u sudskom registru firme Sport Centar piše – „u likvidaciji“. Što, opet, znači da javna kantonalna preduzeća ne mogu naplatiti 60 hiljada maraka koje im duguje privatna firma koju je osnovao kantonalni premijer Elmedin Konaković.

Vjerovatno mu se i ovo omaklo.