Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Konaković sa saradnicima obišao deponiju Smiljevići

BiH

konakovic_smiljevici_obilazak

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je s ministrima prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem, komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem, direktorom Komunalnog preduzeća “Rad” Selimom Babićem i Fuadom Babićem iz kantonalnog Zavoda za izgradnju posjetio deponiju Smiljevići u Buća Potoku kako bi se uvjerio da li su realizirane aktivnosti dogovorene prije 20 dana.

Budući da je još tada rečeno da će i građani moći pratiti da li se realiziraju doneseni zaključci, prisustvovao je i predstavnik građana Elvedin Selimović, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

– Tokom današnjeg obilaska uvjerili smo se da se dosadašnji problemi rješavaju u skladu s dinamikom koju smo prošli put dogovorili. Krenulo se sa zatrpavanjem aktivne plohe koja predstavlja najveći problem. Preko nje je, nakon dogovora, navučeno više od pet kubika zemlje s ciljem smanjena neugodnih mirisa. Ona je do sada značajno sanirana, a napravljena je i druga sanitarna ploha na kojoj će početi odalaganje po propisanim standardima nakon što Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovih dana nam za to izda potrebnu dokumentaciju – kazao je premijer Konaković.

Bilo je riječi i o dugoročnim mjerama, kako bi se približili svjetskim trendovima, gdje odvoz smeća nije trošak nego ozbiljna vrsta prihoda, dodao je.

Direkor preduzeća “Rad” Selim Babić potvrdio je da se intezivno radi na prekrivanju trenutnog odlagališta otpada zemljom te je govorio više o dinamici realizacije druga dva zaključka.

– Čeka se na saglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno Svjetske banke kako bi preduzeće “Rad” počelo s odlaganjem otpada na novoizgrađenoj plohi, a nadam se da će to biti do kraja ove sedmice – Babićeve su riječi.

Ministar Lukić je podsjetio na aktivnosti koje Kanton i resorna ministarstva kontinuirano provode radi poboljšanja stanja na deponiji.

– Dvije su ključne stvari s kojima su nas kolege iz Hrvatske i Slovenije nedavno upoznali, a to su – sistem otplinjavanja i postrojenja za pročišćavanje procjednih voda. Na deponiji Smiljevići već imamo dio opreme za reciklažu, ali bi je trebali koristiti u većem obimu – naglasio je Lukić i potcrtao kako je svima u cilju smanjenje količina otpada koje se ovdje odlažu, što je ujedno i obaveza BiH za pristup Evropskoj uniji.

Naglasio je značaj odvojenog prikupljanja građevinskog otpada, što podrazumijeva formiranje nove plohe.

– Namjera nam je smanjiti količine zelenog otpada koji se ovdje odlaže jer samo preduzeće “Park” na godišnjem nivou proizvede 20.000 tona tog otpada, a imamo i druga preduzeća koja ga proizvode, kao i građane – riječi su ministra Lukića koji je najavio da će se to pitanje rješavati izgradnjom kompostane u Kantonu Sarajevu.

U planu je i tretiranje otpadnog mulja s prečistača otpadnih kanalizacionih voda na lokalitetu Butila, dodao je Lukić.