Premijer Novalić i ministar Bukvarević učesnici “Marša mira”

novalic foto-Mars mira

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pridružio se jutros učesnicima “Marša mira” na posljednjoj dionici iz mjesta Mravinjci, koje se nalazi između Konjević Polja i Nove Kasabe.

Učesnici kolone, u kojoj je više hiljada ljudi, će tokom dana proći kroz mjesta Ravni Buljim, Jaglići, Pale – Budak, a potom će se spustiti u Potočare, čime će biti okončan ovogodišnji “Marš mira”.

Inače, učesnici pješače stazama kojima su podrinjski Bošnjaci u julu 1995. godine spašavali svoje živote. Tada ih je na put krenulo između 10 i 15 hiljada. Za neke je ovo bio put spasa, dok je hiljade njih ubijeno u genocidu.

Od prvog dana početka marša u koloni je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

“Marš mira” se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a učesnici iz cijelog svijeta i naše zemlje, pješače od naselja Nezuk kod Sapne, do Potočara, trasom dugom više do 100 kilometara, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.