Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Premijer Pakistana Nawaz Sharif doputovao u BiH

20/12/2016

Premijer Pakistana Nawaz Sharif doputovao je danas u trodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a na aerodromu Sarajevo dočekala ga je brojna bh. delegacija u kojoj je bio i ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

Službeni dio posjete počinje sutra, a predviđeno je da se Sharif susretne sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Također, predviđeno je da se susretne i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Povodom ove posjete za sutra je predviđen poslovni forum u Vanjskotrgovinskoj komori BiH s bh. i pakistanskim privrednicima.

U četvrtak će pakistanski premijer obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića na Kovačima kojeg je i lično poznavao jer je prvi put u posjetu BiH došao ratne 1993. godine.

Posjetu BiH premijer će okončati u četvrtak obilaskom izložbe o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji “11/07/95”.

Kako je za Fenu kazao ambasador Makarević od ove posjete očekuje se mnogo, posebno od poslovnog foruma koji je predviđen za sutra.

– Posjeta znači mnogo jer je Pakistan prijateljska zemlja koja je u ranijim godinama pomagala BiH, a posljednji put to je bilo nakon poplava – podsjetio je Makarević.

Dodao je i da je Pakistan s 813 kvadratnih kilometara površine, 200 miliona stanovnika, i oko 300 nuklearnih glava velika sila i prijatelj BiH kojeg se treba uvažavati.

– Mogućnosti su u razvoju trgovine, tekstilne i prehrambene, ali prije svega namjenske industrije – istakao je bh. ambasador u Pakistanu.

Iznio je i podatak da je 2013. godine izvoz u Pakistan iz BiH bio na nivou 100.000 KM, a danas je to na nivou od 10 miliona KM, ali može biti i veći od 100 miliona KM.

Kako je zaključio Makarević sve se može dogovoriti na najvišem nivou između zvaničnika dviju zemalja i te mogućnosti su realne, a upravo zato ovi susreti su dobri.

Komentari