Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Robert Golob

Premijer Slovenije za prvu zvaničnu posjetu inostranstvu izabrao BiH

Robert Golob fena

Kako je Feni rečeno iz Kabineta premijera Slovenije, planirani su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma PSBiH

Premijer Republike Slovenije Robert Golob u ponedjeljak će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. To će biti njegova prva zvanična posjeta inozemstvu, a u Sarajevu će ga ugostiti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Kako je Feni rečeno iz Kabineta premijera Slovenije, planirani su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma PSBiH.

Glavna tema posjete bit će kako što više pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sugovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima te mogućnostima njihova unapređenja. Na dnevnom redu bit će i situacija na zapadnom Balkanu te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

– Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podupire zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Tako je Vijeće za opće poslove 13. decembra 2022. donijelo odluku o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje, koju je odobrilo Evropsko vijeće na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se temelji na slovenskoj inicijativi.

Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan gospodarski partner. Gospodarski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Ove tvrtke su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno pridonose makroekonomskoj situaciji u zemlji – naveli su iz Ureda premijera Slovenije u najavi posjeti Bosni i Hercegovini.