Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mustafa Ružnić

Premijer USK: Više migranata na ulicama, nego u smještajima

Život migranata u Tuzli
16.12.2019., Tuzla, Bosna i Hercegovina - Trenutno u Tuzli, na autobusnom i zeljeznickom kolodvoru boravi oko 200 migranata. Taj broj svakodnevno varira jer migranti jos uvjiek idu u pokusaj prelaska granice, mnogi ostaju jer je na planinama vec snijeg tako da cekaju toplije vrijeme. Regionalni odbor "Merhameta" Tuzla, zajedno sa organizacijama "Caritas BiH" i "Puz" svakodnevno pomaze migrantima u Tuzli. "Mehamet" im dijeli dorucak i veceru, dok ostale organizacije pruzaju drugu pomoc. Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) nema prihvatnih centara u Tuzli. Sisanje migranata. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Svakom se krizom može upravljati, pa i ovom migrantskom, tako što moramo uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu”, rekao je Ružnić

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da na području ovog kantona ima oko 7.200 migranata, od kojih je 3.500 u smještajnim kapacitetima, a 3.700 luta ulicama.

On je, nakon sjednice Vlade Federacije BiH (FBiH) sa premijerima kantona, istakao da je potrebno ponovo uvesti naredbu o zabrani kretanja migranata na području FBiH i njihov prevoz javnim sredstvima saobraćaja.

“Svakom se krizom može upravljati, pa i ovom migrantskom, tako što moramo uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu”, rekao je Ružnić za “N1”.

On je podsjetio da je od 2019. godine na području kantona došlo 49.000 migranata, a zimu je dočekalo 3.500, kojih i danas ima u smještajnim kapacitetima.

Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci u Unsko-sanskom kantonu došlo je više od 23.000 migranata.