Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijeri kantona poručili: Hitno izmijeniti zakon o javnim prihodima

BiH

20435

Na radnom sastanku premijera Tuzlanskog, Bosansko-Podrinjskog, Srednje-Bosanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Posavskogi Livanjskog kantona, održanom 24. juna, u prostorijama Privredne komore Tuzla, razmatrane su teme iz oblasti međukantonalne saradnje ui strateškom planiranju i razvoju, ravnopravnosti u raspodjeli javnih prihoda, stanja i načina otplate vanjskog duga u Federaciji BiH i ostvarivanju interesa građana kantona u funkcionisanju javnih preduzeća na području Federacije BiH, a posebno plaćanja poreza, raspodjele dobiti ili drugog načina povrata sredstava na prostor gdje se usluge pružaju ili stvaraju nove vrijednosti.

Finansijsko stanje budžeta u većini klantona u Federaciji BiH je zabrinjavajuće. Kantoni su sve bliže stanju finansijske neodrživosti. Osim niza objektivnih teškoća, značajni razlozi za finansijsku krizu u funkcionisanju kantonaa u Federaciji BiH su neravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda, otplati vanjskog duga, te organizaciji i funkcionisanju javnih preduzeća na prostoru Federacije BiH. Nakon diskusija prisutnih jednoglasno je usvojeno slijedeće zakljućke i preporuke:

[quote_center]Pokrećemo inicijativu prema Vladi Federacije BiH da se racionalizira način organizovanja javnih preduzeća, kao što su telekomi, elektroprivrede, rudnici, pošte i slično, a koja su u nadležnosti Vlade Federacije BiH, na način da se osigura jednako ostvarivanje interesa građana svih kantona kroz rad ovih preduzeća[/quote_center]

Kao prioritet treba pristupiti rješavanju prvog pitanja koje je otvoreno u parlamentarnoj proceduri kroz inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH je nepovoljan za većinu kantona/županija u Federaciji BiH. Podržavamo incijativu grupe poslanika sa područja Tuzlanskog kantona da se izvrše izmjene pomenutog Zakona. Zahtijevamo da se prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH bez odlaganja uvrsti na dnevni red oba doma Parlamenta Federacije BiH, i donesu odluke, uvažavajući ekonomska i politička pitanja, potrebe za zadovoljenje ustavnih nadležnosti kantona, a posebno vodeći računa da se osiguraju uslovi za razvoj malih kantona u Federaciji BiH.

Kao drugo vitalno pitanje za opstanak i razvoj kantona u Federaciji BiH ističe se potreba izmjena propisa u oblasti vraćanja vanjskog duga. Predlaže se Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu potrebne mjere za vraćanje vanjskog duga uvažavajući prinicip da se javnim dugom zadužuju administrativne zajednice koje su i trošile sredstva. Pokreće se inicijativa za otvaranje posebnog računa za otplatu dospjelih anuiteta vanjskog duga, sa koga će se vršiti preusmjeravanje sredstava od ovih uplata , u skladu sa važećim propisima o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH.

Pokrećemo inicijativu prema Vladi Federacije BiH da se racionalizira način organizovanja javnih preduzeća, kao što su telekomi, elektroprivrede, rudnici, pošte i slično, a koja su u nadležnosti Vlade Federacije BiH, na način da se osigura jednako ostvarivanje interesa građana svih kantona kroz rad ovih preduzeća. Nužno je osigurati da svi kantoni i općine Federacije BiH učestvuju u raspodjeli sredstava licence telekom operatera, da se prihodi i porezi evidentiraju i raspodjeljuju uvažavajući mjesto nastanka, a ne prema mjestu registracije i sjedištu javnih preduzeća. Pokrećemo inicijativu da se izmijeni Zakon o porezu na dobit, tako da porez na dobit ovih preduzeća raspodjeljuje i po kantonima i općinama na kojima se ova dobit ostvaruje.

Pokrećemo inicijativu prema Vladi Federacije BiH da Vlada Federacije i javna preduzeća kojim ona upravlja da blagovremeno izmiruju svoje zakonske obaveze, kao što su zdravstveno osiguranje, koncesione naknade prema kantonima, grantovi prema kantonima koji ta sredstva ostvaruju ili su planirani za 2015. godinu.