u 55. godini života

Preminula dugogodišnja bh. političarka i diplomatkinja Lidija Topić

lidija-topic

Topić je obnašala mnoge funkcija u BiH, ali i diplomaciji, među kojima su funkcije direktorice Direkcije za evropske integracije BiH te zamjenice ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovačka političarka i diplomatkinja Lidija Topić-Bouwen preminula je jučer u 55. godini.

Topić je obnašala mnoge funkcija u BiH, ali i diplomaciji, među kojima su funkcije direktorice Direkcije za evropske integracije BiH te zamjenice ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Topić je rođena 1967. godine u Sarajevu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a jednu godinu studija provela je univerzitetu u SAD-u.

Studirala je i na Stomatološkom fakultetu UNSA. Nakon rata, studirala ljudska prava i međunarodne odnose u New Yorku te završila postdiplomski studij međunarodne politike u Briselu.

U bogatoj diplomatskoj karijeri bila je viša savjetnica u Vijeću za regionalnu suradnju (RCC), ambasadorica BiH u Belgiji, radila u Stalnoj misiji BiH pri UN-u u New Yorku, a njezin posljednji diplomatski angažman bio je na poziciji šefice Misije BiH pri Europskoj uniji u Briselu.