Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čapljina

Preminula novinarka Ivanka Džajić

ivanka dzajic preminula
FOTO: Fena
Ivanka Džajić

Za vrijeme studija objavljivala je tekstove u dnevnom listu Oslobođenje, te drugim novinama. Posebna ljubav vezala ju je uz radio

Dugogodišnja direktorica, glavna urednica i novinarka Radiostanice Čapljina Ivanka Džajić preminula je u srijedu u 69. godini života.

Ivanka Džajić, rođ. Leko, rođena je 7. januara 1956. godine u Brezi gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Fakultet političkih znanosti, Odsjek novinarstvo, završila je u Sarajevu, saopćeno je iz Radiopostaje Čapljina.

Od mladosti je pokazivala ljubav prema pisanoj riječi, a tokom školovanja je primila niz nagrada za literarne ostvaraje. U 14.-toj godini napisala je scenarij za dramu “Kad se voli – sve se dobro svrši” koju je u Gradskom kinu izvelo amatersko pozorište iz Breze. Sklonost novinarstvu postupno otkriva još u Gimnaziji pišući za školski bilten.

Za vrijeme studija objavljivala je tekstove u dnevnom listu Oslobođenje, te drugim novinama. Posebna ljubav vezala ju je uz radio pa je, među ostalim, bila saradnica Radio Sarajeva. Prvi profesionalni angažman vezan je uz rodnu Brezu u kojoj je, pred kraj njezinog studija, počeo izlaziti list “Brezanski rudar”. Od 1979. do 1981. u navedenom listu obavlja posao novinarke, a zatim je do 1986. bila i njegova urednica.

Krajem 1986. godine zapošljava se na Radio Čapljini gdje najprije obavlja poslove novinarke i voditeljice programa i prva je s fakultetskom diplomom u ovoj medijskoj kući koja je program počela emitirati od 1976. Od 1993. do 2021. godine bila je na poziciji direktorice i glavne urednice, istodobno uvijek aktivna u novinarskoj struci. Gotovo svakodnevno njen glas se čuo u različitim programskim sadržajima.

Najplodnije razdoblje života i rada Ivanke Džajić, više od 30 godina, vezano je uz Radiostanicu Čapljina, a tokom svog rada dobila je brojna priznanja.

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak, 29. februara, u 13 sati iz mrtvačnice Kristova Uskrsnuća u Čapljini na groblje Gračina u Vojnićima (Ljubuški) gdje će se održati pokop u 15.30 sati.