BiH

Vratila se 2002.

Preminula srebrenička majka Hanifa Đogaz, ubijeni su joj dva sina, kćerka i muž

04/01/2021

Srebrenička majka Hanifa Đogaz umrla je danas. Ovu informaciju je za Anadolu Agency (AA) potvrdila Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke"

“Nažalost istina je, umrla je naša Hanifa. U genocidu su joj ubijena dva sina, suprug, izgubila je kćerku”, kaže Efendić i dodaje da odlaze “jedna po jedna majka”:

“Odlaze jedna po jedna nažalost, a ostaje praznina. Hanifa se vratila 2002. godine, da ostatak života provede gdje su joj djeca odrastala. Bila je hrabra, borac, istrajna u borbi za istinu o genocidu, i pravdi za žrtve”, rekla je Efendić.

Hanifa Đogaz se u svoje selo Đogazi kod Srebrenice vratila 2002. godine, a u genocidu su joj ubijena dva sina i suprug.

“Sama živim. Vratila sam se 2002. godine. Ovdje sam živjela sa mojom djecom. Vratila sam se sama. Djeca su ubijena. Ubijena su mi dva sina, kćerka i muž. Kćerka je poginula od granate, a sinovi i muž padom Srebrenice”, govorila je Hanifa.

Njeni su sinovi Sabahudin i Samir, te suprug Muhamed identifikovani i ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

“Vratila sam se zbog mrtvih, zbog njihovih kostiju. Insan se navikne na sve. Teško je, nemaš s kim progovorit”, kazivala je Hanifa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.