Preminuo Sulejman ef. Kajtazović najstariji imam u Bosni i Hercegovini

efendija kajtazovic

U 94. godini života preminuo je Sulejman efendija Kajtazović, najstariji imam u Bosni i Hercegovini.

Hadžija Sulejman ef. Kajtezović penzionisan je 1983. godine.

Bio je imam u 12 džemata u Krajini. Skupa s džematlijama gradio je i otvorio sedam džamija: Pokoj, Tržac, Pjanići, Bukovica (Krndija), Trnovi i Donja Lučka. Žalio je samo zbog neizgrađene džamije u mjestu Gornja Lučka. Iako je pokrenuo inicijativu, nije naišao na razumijevanje lokalnog stanovništva.

Nakon Drugog svjetskog rata kao mlad imam sa završenom vjerskom školom pozvan je od komunističke vlasti da radi u Općini. Odgovorio je da najviše voli da bude imam – mualim i da od toga ne odstupa. Pozvali su udbaše, vezali ga i poslali u logor u Bosanski Petrovac. Htjeli su da se prikloni partiji i dobije dobru službu, ali njemu je zatvor bio miliji. U zatvorima, u više navrata, kao “politički” proveo je, po svojoj evidenciji, 212 dana, a nikad nije pravosnažno osuđen. Ostao je privržen vjeri i njenim idealima. Oženio se 1955. i dobio četvoro djece.

sulejman_ef_kajtazovic

Sulejman ef. Kajtezović 1975. godine obavio je hadž i tada dao obećanje da će svakoga dana proučiti 20 stranica Kur'ana. Do svoje smrti se držao tog obećanja.

Počeo je postiti od 9 godine i redovno je postio više od 80 godina.

Dženaza efendiji Kajtazović će se klanjati u utorak u 16 sati na porodičnom mezarju Donja Lučka – Kajtezi, u općini Cazin.