BiH

uhapšen u akciji "memoari"

Prepiska Meškovića i sina koji ga je prijavio: “Sve sam skin'o, pa izvoli care” (FOTO)

18/12/2019

Prema nezvaničnim informacijama, ova grupa je na duplim kartama zaradila više stotina hiljada maraka

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su uhapšeni prekjučer u akciji “Memori”, predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nakon što ih je tužiteljica ispitala za njih je predložen pritvor.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo – kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva.

Ostali uhapšeni u akciji su nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji “Memori”, koju su, pod nadzorom Tužilaštva KS, proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ova Meškovićeva grupa se sumnjiči da je organizirala duplu prodaju karata u muzejima, a novac uzimala sebi. Od tog novca i prodatih karata za Muzej genocida u Sarajevu i Mostaru kupovali su sebi određene nekretnine.

Meškovićeve mahinacije, kako javlja Dnevni avaz, prijavio je njegov sin Mirza.

Prema nezvaničnim informacijama, ova grupa je na duplim kartama zaradila više stotina hiljada maraka.

Prvi rezultati istrage pokazali su da se radi o iznosu od 70.000 do 200.000 KM. No, sve je još u fazi finansijskog vještačenja kako bi se utvrdila tačna cifra.

S druge strane, Damir Alagić, Meškovićev advokat, tvrdi da je njegov klijent sve navode Tužilaštva KS odmah negirao. No, potvrdio je da ga je prijavio sin, ali da je pozadina jasna.

– Sin je radio u Muzeju, ali ga je prijavio jer ga je ucjenjivao za novac i prijetio mu. Tražio mu je stalno pare. To je suština. Sve je to već dokumentirano u presretnutim razgovorima i porukama. Postoji na stotine takvih poruka. Drugo, kako su mogli uzimati novac od duplih karata ako muzeji nisu uopće bili registrirani – kaže Alagić.

SMS prepiske

Avaz donosi i  SMS prepiske između sina Mirza i Jasmina Meškovića. Poruke je Mirza, slao i majci i bratu, a odnose se na oca Jasmina i njegove poslovne poteze.

No, Meškoviću ne idu u prilog činjenica da je uhapšeni Senad Jusufbegović, osnivač Muzeja genocida Sarajevo, priznao krivicu. On je tužiteljici rekao da je Meškoviću ostavljao novac u džep njegovog sakoa.

Čiji je stan

Između ostaloga, istraga je pokazala da su osumnjičeni kupili dva stana, a sada se utvrđuje jesu li ove nekretnine kupljene novcem od krivotvorenih karata.

Alagić tvrdi da dokazi govore drugačije i da je osumnjičena Nožić stan kupila 2015. godine i da su novac za otplatu uplaćivali roditelji, a da je drugi stan kupila Meškovićeva supruga, koja je vlasnica stana. Također, tvrdi da su prodali stan u Tuzli.

U akciji je je uhapšeno pet osoba, među kojima su, osim Meškovića i Nožić, Jusufbegović, Šejla Bašić i Menvrisa Kmetaš-Demić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.