Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravstvo

Preporučene mjere za održavanje svadbi i proslava u RS-u

vjencanje6

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a preporučuje se da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom, a da se broj zvanica ograniči na najmanji mogući

Institut za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) objavio je u ponedjeljak preporuke za održavanje svadbenih svečanosti i sličnih događaja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Preporučuje se da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj. Maksimalan broj zvanica treba da bude u skladu s trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije”, navodi se u preporukama.

Od danas na snazi je odluka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojoj je dozvoljeni broj ljudi na javnim okupljanjima na maksimalno 120, a na privatnim okupljanjima 70 osoba.

Prema novim preporukama Instituta za vrijeme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju te primjena svih drugih važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Za organizaciju svadbene svečanosti u skladu s važećim mjerama odgovoran je organizator proslave koji određuje odgovorno lice koje se stara da se mjere poštuju i vodi evidenciju prisutnih gostiju.

Navodi se da osobe koje imaju simptome zarazne bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom na COVID-19 ili osobama s potvrđenom COVID-19 infekcijom ne smiju prisustvovati ovim proslavama.

“Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra između bine i stolova. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt (ples, grljenje, ljubljenje itd.) osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”, navodi se u preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Na ulazu u objekat potrebno je postaviti dozator sa dezinfekcionim sredstvom, a u zatvorenom prostoru je potrebno osigurati dobru ventilaciju. Prije i nakon proslave potrebno je izvršiti detaljno čišćenje i prozračivanje objekta.