Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preskočena sjednica Parlamenta FBiH: Kladionice posvađale HDZ i SDA

BiH

parlament fbih (1)
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Edin Mušić otvorio je novu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, čime je otklonjena dilema da li će danas biti održana ova ili nastavljena prethodna sjednica, koja je jučer prekinuta bez utvrđenog dnevnog reda.

Po Mušićevim riječima, “stara” sjednica, proceduralno gledajući, ostaje i dalje otvorena.

To je rekao nakon reakcija iz opozicionih klupa Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Naše stranke da je prekršio Poslovnik i da prije okončavanja “stare”, nije mogla započinjati nova sjednica.

Mušić je ostao pri tvrdnji da poslovničke odredbe nisu narušene te je nastavio voditi novo zasjedanje.

Jučerašnja sjednica je prekinuta nakon što je poslanički klub Stranke demokratske akcije podnio inicijativu da Federalna vlada uskoro uputi istovremeno u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću, a poslanički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH najavio da ne može podržati tu inicijativu kolega iz SDA jer, prema ranijem dogovoru, treba sačekati Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čiji je nacrt, kako je rečeno, već pripremljen u Ministarstvu finansija.

SDA je u svojoj inicijativi napismeno obrazložila šta bi Vlada trebala propisati u traženim zakonskim izmjenama. Suština su jače oporezivanje igara na sreću i načini za raspodjelu novca od tih prihoda.

Šef Kluba predvođenog HDZ-om Jozo Bagarić je danas novinarima izjavio da taj klub ostaje prvi svom stavu prema kojem iz Vlade treba sačekati prijedlog, dok je predsjedavajući Kluba SDA Ismet Osmanović naveo da će inicijativa te stranke biti na dnevnom redu uskoro, u nastavku “stare” sjednice. Ukoliko ne bude podržana, SDA će ponuditi zakon s odredbama navedenim u ovoj inicijativi, dodao je Osmanović.

Zasjedanje Predstavničkog doma danas je trebalo da započne u 10 sati, ali je značajno kasnilo upravo zbog dileme da li nastaviti “staru” ili otvoriti novu sjednicu.

Jutros se sastao i Kolegij Doma, a nakon toga je održana i sjednica poslaničkog kluba SDA. Taj klub je procijenio da njegova inicijativa danas ne bi dobila većinu zbog protivljenja kolega iz HDZ-a, ali i dodao da od nje ne odustaje.

Danas će biti održana nova, a “stara” sjednica će biti nastavljena nekog drugog dana, vrlo brzo, rečeno je iz tog kluba.