BiH

mup rs

Prestaje da važi uredba o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja

16/04/2020

MUP RS-a će povući sve prekršajne naloge koji su ranije izdati

Vlada Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, usvojila je prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, nakon čega je ista upućena predsjednici RS-a na usvajanje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razlozi za donošenje ove Uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom primjene važeće Uredbe građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih institucija”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Navodi se da iako je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informisali na osnovu zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze.

MUP RS-a povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a, a koju je Vlada RS stavila 3. aprila van snage.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.