BiH

Presuda Huseinu Bosniću 4. novembra

21/10/2015

Prvostepena presuda u predmetu koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv Huseina Bosnića Bilala iz Bužima osumnjičenog za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe bit će izrečena 4. novembra.

Tužilaštvo BiH traži zatvorsku kaznu, a prilikom iznošenja završnih riječi tužilac Dubravko Čampara je kazao da je Bosnić na području Krajine važio za vjerskog autoriteta. Navodeći izjave svjedoka iz faze glavnog pretresa istakao je da se da zaključiti da je ”odlučiovao o sudbinama ranjivih populacija i mladih ljudi”.

Zbog toga je, po njegovim riječima, najmanje šest mladih osoba iz BiH poginulo na ratištima u Siriji.

Dodao je da su to roditelji mladića, prilikom svjedočenja, i potvrdili. Podsjetio je da su govorili da su se njihovi sinovi poslije upoznavanja s njim ponašali drugačije, odbijali poslušnost i mijenjali životne navike.

Naglasio je da je Bosnić svjesno iskorištavao ljude, a koji su kasnije izgubili živote.

Mišljenja je da su Bosnićeva predavanja na mreži Youtube također važan dokaz da je pozivao ljude da se bore za ciljeve Islamske države. Tome je dodao da se na svakom snimku vidi zastava te organizacije.

Odbrana optuženog, advokat Adil Lozo, protivi se prijedlogu Tužilaštva BiH i predlaže puštanje na slobodu, odnosno oslobađanje svake sumnje njegovog branjenika.

Pozvao se na Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Smatra da država nema pravo da ulazi u unutrašnje uređenje vjerskih zajednica.

– Država nema nadležnosti da osuđuje vjersko učenje i okarakteriše ih kao terorizam – naveo je Lozo.

Istakao je da Bosnić kao telolog po zanimanju slao vjerske poruke te da je tumačio Kur'an onako kako se tumači stotinama godina.

Naglasio je da se Kur'anskim tekstovima ne bi trebalo baviti pravosuđe.

Govoreći o sadržajima s Youtuba kazao je da ih nije objavljivao Bosnić, a da ih je Tužilaštvo kao dokaze koristilo nepotpune te da je uzimalo određene dijelove.

Također, dodao je da je mesdžid koji je bio kod Bosnićeve kuće napravljen s ciljem druženja, okupljanja ljudi, a nikako u namjeri pozivanja u terorizam, te da je tu mogao doći ko god je htio.

Bosnić je kazao da se ne osjeća krivim te da nikada nikome nije govorio da ide u Siriju niti formirao neku organizaciju.

Istakao je da je govorio o islamu, i svim njegovim oblastima.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”, a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem youtube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIL.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.