Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Presuda liderima “Herceg Bosne” će biti izrečena do novembra

BiH

sestorka

Sudija žalbene komore Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus rekao je da se očekuje da će do novembra biti objavljena presuda u predmetu protiv bivšeg premijera takozvane “Herceg-Bosne” Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

Na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju protiv Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića nije bilo primjedbi na zdravstveno stanje osuđenih, te na uslove u pritvorskoj jedinici.

Na presudu, koja je u ovom predmetu donesena 29. maja 2013. godine, sve strane su uložile žalbu.

Tom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Nekadašnji premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Svi u ovom slučaju su u zatvoru, čekajući odluku tribunala po njihovim žalbama o kojima je Sud raspravljao krajem marta