Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovni sud Banja Luka

Presuda Sejfudinu Tokiću 5. novembra

sejfudin-tokić

Osim Tokića, optužnica tereti i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno, počinili 22. maja 2015. u Banjoj Luci, kada su “raširili ratnu zastavu Armije BiH”

Presuda Sejfudinu Tokiću, predsjedniku Bošnjačkog pokreta, koji se tereti za, kako je navedeno u optužnici, krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, bit će izrečena 5. novembra, odlučeno je na današnjem posljednjem sudskom ročištu o ovom predmetu.

Osim Tokića, optužnica tereti i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno, počinili 22. maja 2015. u Banjoj Luci, kada su “raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta”.

Prije završnih riječi, danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi “zastava Armije BiH” navedeno “zastava Republike BiH”.

 

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da su dokazani svi navodi iz optužnice.

Ustvrdila je da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o “četničkoj ideologiji” i da je “RS genocidna tvorevina”, a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

– Nedvosmisleno je utvrđeno da su optuženi izvršili krivično djelo i da su postupali sa direktnim umišljajem – kazala je Kukobat i zatražila da ih sud proglasi krivim, osudi ih, te im “izrekne obavezujuću mjeru oduzimanja zastave”.

Odbrana je ukazala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

– Svi materijalni dokazi pribavljeni su povredom odredaba Zakona o krivičnom postupku, te ne mogu biti osnov za utvrđivanje krivične dogovornosti – stav je odbrane koja traži oslobađajuću presudu za Tokića i Bajrića.

U optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Tokiću se stavlja na teret da je, 22. maja 2015. godine, oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“, a ne “ratnu zastavu ABiH”, kako je to isticano sve vrijeme ovog postupka.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta uoči završetka suđenja, koje je trajalo više od tri godine, istakao je da je ubijeđen u oslobađajući presudu.

– Tom presudom će se potvrditi pravo svakom građaninu BiH da na svakom pedlju države može slobodno prigodnim prilikama isticati zastavu RBiH sa ljiljanima kao simbol slobode i antifašizma i zastave sa kojom je država BiH primljena u ponopravno članstvo UN – saopćeno je ranije iz Bošnjačkog pokreta.