BiH

Akcija FUP-a

Pretresi u Domu zdravlja Bihać, uhapšena direktorica dr. Anela Kasumović

25/01/2019

Osim direktorice, uhapšena su još dvojica uposlenika Doma zdravlja

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su, prema nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, jutros uhapsili direktoricu Doma zdravlja Bihać dr. Anelu Kasumović.

Osim direktorice, uhapšena su još dvojica uposlenika Doma zdravlja, javlja Dnevni avaz.

Kako je potvrđeno, pretresi se vrše na osnovu naredbe Općinskog suda Bihać, a prema nalogu Tužilaštva. Iz Tužilaštva USK su  kazali da zasad nemaju komentara, ali da će sve informacije o akciji biti poznate u toku dana.

Još nisu poznati motivi za akciju policije i Tužilaštva, ali se pretpostavlja da to ima veze sa zapošljavanjem 38 osoba u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom prošle godine, ali i koruptivnim radnjama.

O tome su mediji saznali nakon posljednje vanredne sjednice Vlade USK na kojoj su razriješeni skoro svi upravni odbori zdravstvenih ustanova jer su otkriveni brojni slučajevi zapošljavanja novih osoba i pored moratorija na zapošljavanje koji je donijela nova Vlada, s premijerom Mustafom Ružnićem na čelu.

dr. Anela Kasumović

Također je objelodanjeno da nedostaju sredstva za isplate plaća po kolektivnom ugovoru, zbog čega je Sindikat ljekara i stomatologa najavio, pa za izvjesno vrijeme zamrznuo štrajk.

Dr. Anela Kasumović imenovana je prošle godine na poziciju direktora nakon jednog poništenog konkursa i velikih političko-pravnih borbi DF-a da Kasumović ospore imenovanje, iako su je prethodno predložili na ovu poziciju kao v. d. direktora kada su obnašali vlast u Vladi bivšeg premijera Rošića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.