BiH

Sarajevo

Prezentiran zbornik radova “Autentičnost nacionalne manjine u BiH”

10/12/2019

Član Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine Tihomir Knežiček ističe da su u tom kontekstu pozvani međunarodni te lokalni stručnjaci iz oba entiteta

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine promoviralo je publikaciju ‘Autentičnost nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini’, zbornik radova s međunarodne konferencije iz 2017. godine u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Andrija Svatok kaže da su ciljevi konferencije bili iznalaženje prijedloga autentičnosti nacionalne manjine u BiH kojim bi se predložili uvjeti i kriteriji za odrednicu koji građani BiH pripadaju grupi nacionalnih manjina.

Član Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine Tihomir Knežiček ističe da su u tom kontekstu pozvani međunarodni te lokalni stručnjaci iz oba entiteta.

– Na konferenciji je sudjelovalo sedam stručnjaka, od čega je šest doktora nauka. To je dokaz kvalitete konferencije i sadržaja Zbornika. Nudi neutralan pristup, pokazuje gdje su prostori za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina u BiH – kazao je.

U tom Zborniku Knežiček je dao prikaz zakonodavnog okvira za nacionalne manjine u državama Evrope. Osim zakonodavnog okvira u BiH, analizirani su, među ostalima, i zakoni Češće Republike, Italije, Poljske i Crne Gore.

– U svakom od tih zakonodavnih okvira navodi se ko je, globalno govoreći, pripadnik nacionalne manjine. Identificiraju se grupacije koje pripadaju nacionalnim manjinama što odgovara i onom konceptu zakona koji imamo u BiH – kazao je.

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine je savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine BiH, a čini ga 17 zakonom predviđenih nacionalnih manjina. Vijeće daje mišljenje, savjete i prijedloge PS BiH o svim pitanjima koja se tiču položaja i interesa nacionalnih manina u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.