Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SOS Dječija sela BiH

Prezentirani rezultati SOS programa za mlade YES centar

SOS Djecija sela BiH33

Većina partnera je u prethodnom periodu pružila podršku u vidu praksi, stipendija, prilika za honorarne i sezonske poslove, te zaposlenje

Predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH danas su prezentirali rezultate SOS Programa za mlade YES Centar. Cilj druženja bio je na jednom mjestu okupiti partnere i prijatelje Programa za mlade koji su u proteklom periodu doprinijeli radu, te tako i rezultatima YES Centra, bilo da je riječ o učešću na obukama, predavanjima, osiguravanju praksi ili prilika za zaposlenje mladih.

Projekt menadžer SOS Programa za mlade YES Amina Silic istakla je da veliki je broj istinskih prijatelja i partnera iz korporativnog svijeta, te vladinih i nevladinih organizacija, koji su u protekle dvije godine dali značajnu podršku realizaciji aktivnosti, saopćeno je iz SOS-a.

– Danas smo s njima željeli podijeliti i proslaviti rezultate predanog rada, te im se zahvaliti što su prepoznali naš program kao kvalitetan i kao odgovor na iznimno veliku nezaposlenost mladih u BiH. Većina partnera je u prethodnom periodu pružila podršku u vidu praksi, stipendija, prilika za honorarne i sezonske poslove, te zaposlenje. Ponosni smo da je za preko 200 mladih između ostalog osigurano 139 radionica životnih vještina, preko 2.000 individualnih savjetovanja, te smo dodijelili osam start up grantova za pokretanje vlastitog biznisa – istakla je Silic.

Posljednja istraživanja pokazuju da je stopa nezaposlenosti među mladima 63,1 posto.

Prema nezvaničnim informacijama oko 150.000 mladih je u prethodnom periodu napustilo Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

Program za mlade YES, SOS Dječijih sela BiH direktno radi na jačanju kapaciteta mladih iz socijalno ugroženih kategorija kako bi ih pripremili za tržište rada.

Osim obuka životnih vještina i vještina zapošljavanja, u okviru YES programa nude se i besplatni kursevi stranih jezika i računara, program prekvalifikacije/dokvalifikacije i stručnog osposobljavanja, kao i podrška korisnicima na putu zapošljavanja ili samozapošljavanja kroz start up grantove.

Vodeći se potrebama zajednice, SOS Dječija sela BiH imaju najveći broj programa u regionu: dva SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici, Program jačanja porodica na šest lokacija, kao i Edukativne programe poput Programa za mlade, Centara za rani rast i razvoj, Evropskog volonterskog servisa, saopćeno je.