Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preživjele žrtve genocida: 9. januar datum kada je počeo genocid

BiH

defile dan rs (1)

Preživjele žrtve genocida iz Srebrenica danas su se okupile u Memorijalnom centru u Potočarima povodom obilježavanja neustavnog “Dana RS“, poručivši da je za njih 9. januar datum kada je počeo genocid u BiH te da oni koji ga proslavljaju, slave ubijanje i zločine.

Na sastanku koje je organiziralo Udruženje preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice naglašeno je da preživjele žrtve nikada ne mogu prihvatiti 9. januar kao praznik i “Dan entiteta RS”.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović kazao je da je 9. januar zaostavština Radovana Karadžića te da “dvadeset i nešto godina poslije aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tu zaostavštinu dosad na najmasovniji način obilježava”.

-Memorijalni centar Potočari je mjesto gdje se može vidjeti rezultat zločina, koji je po presudi Međunarodnog suda u Hagu okarakterisan kao zločin genocida. Ovo je najbolje mjesto odakle treba pozvati pravosudne institucije u BiH da daju svoje mišljenje i svoj sud o svima onima kojim ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i okrenu historiju pravedno, tako da budućnost svih ljudi na ovom području, ne samo BiH, nego cijelog Balkana, bude evropska – naglasio je Ahmetović.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović je mišljenja da današnji dan u svijetu treba da se obilježava kao dan genocida u BiH te da su na današnji dan doneseni i provedeni svi planovi i strategije za uništenje BiH i jednog naroda.

-Umjesto da se kaju za zločin, oni koji su učestvovali da li direktno ili indirektno, oni slave i šire mržnju. Danas u Sebrenici je proslava 9. januara i oni dok pjevaju i proslavljaju, preživjele žrtve genocida traže svoje najmilije – kaže Mehmedović.

Naglašava da su nišani u Memorijalnom centru nijemi svjedoci genocida, a mišljenja je također da visoki predstavnik treba da ode iz BiH, jer za žrtve genocida “ništa nije uradio”.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Nura Begović poručila je također da preživjele žrtve genocida nikad neće prihvatiti 9. januar kao “Dan RS-a”.

– Mi želimo da se nikad nikome ne desi današnji dan, mi negiramo 9. januar i osuđujemo svakoga ko obilježava ovaj dan i protiv smo onoga što se obilježava u Banja Luci jer izaziva nacionalnu mržnju. Ne trebaju nam više ubijanja, niti mržnja, nego treba misliti na bolju budućnost – istakla je Begović.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić poziva međunarodnu zajednicu da reagira zbog obilježavanja neustavnog “Dana RS” i tako opravda svoje prisustvo u BiH.

-Deveti januara za nas nije dan koji treba slaviti i obilježavati. Tog dana je odlučeno i ideologija sprovedena u djelo, a to je etničko čišćenje i protjerivanje Bošnjaka sa svojih ognjišta. Predsjednika RS-a Milorada Dodika je trebalo davno zaustaviti sa obilježavanjem RS-a i ostale koje ne poštuju Ustavni sud BiH – smatra Fejzić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Alija Tabaković kazao je da se u čitavom svijetu poštuju odluke Ustavnog suda, samo se u BiH te odluke ignoriraju, što pokazuje obilježavanje neustavnog “Dana RS”.

– Bošnjaci nikad ne mogu prihvatiti obilježavanje 9. januara i jasna je poruka da je entitet RS-a nastao na zločinu i u svijetu s najviše grobnica – rekao je Tabaković.

Preživjele žrtve genocida iz Srebrenice su nakon sastanka obišli Memorijalni centar Potočari, gdje su odali počast žrtvama genocida.