Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedžad Avdić

Preživjeli svjedok genocida: E, ja sam njihova greška

svjedok genocida

Nama žrtvama šalju se signali da se zločin isplatio. Postaje apsurdno da se od nas žrtava očekuje da govorimo o oprostu i pomirenju, pa mi nismo nikad ni govorili nešto drugo

Nedžad Avdić je 1995. godine preživio strijeljanje u Petkovcima i genocid u Srebrenici. Imao je 17 godina i bio je prvi razred srednje škole kada je zarobljen u Bratuncu.

Danas, 24 godine kasnije, održao je govor na komemoraciji njegovih sugrađana i Bošnjaka iz drugih gradova Podrinja koji nisu uspjeli izmaći svojim krvnicima predvođenim vojnim vrhom Republike Srpske i generalom Ratkom Mladićem.

– Protekle su 24 godine, mnogi ljudi su ovdje govorili i evo došao je trenutak da nešto kaže onaj koga su trenuci dijelili da bude zatrpan u grobnicu. U tom dobro organizovanom sistemu ubijanja dešavaju se greške kada vojnik propusti pregledati strijeljane. E, ja sam njihova greška.

– Zato sam danas ovdje da svjedočim istinu, danas sam svjedok svih onih čiji me krici iz tih dana jula nikad neće napustiti. Ubijani su samo zato što su stajali na putu i bili prepreka onima koji su željeli realizovati svoje političke ciljeve. Ubijani su samo jer neki misle da nema mjesta u ovoj zemlji za sve nas. Sa mnom su bili moji školski drugovi, nastavnici, profesori, komšije i rođaci i svi oni su strijelani. Preživjevši taj pakao mislio sam da mogu pobjeći od jezive i krvave prošlosti. Shvatio sam i sve više shvaćam da to nije moguće niti će ikad biti. Bio sam mlad i nisam bio svjestan posljedica koje me proganjaju.

– Danas čujem da mnogi govore da našu prošlost trebamo zaboraviti i gledati budućnost. Za neke je možda Srbrenica prošlost, ali za nas je život. Mi žrtve imali smo nadu da će Dejtonski sporazum donijeti mir i da će biti bolje, ali to je očito bila iluzija jer naš život govori sasvim drugačije. Umjesto da se prihvate činjenice genocid se nastavlja suptilnijim metodama. Ne samo da se negira genocid, nego se negira sve naše, jezik, kultura, identitet…

– Nama žrtvama šalju se signali da se zločin isplatio. Postaje apsurdno da se od nas žrtava očekuje da govorimo o oprostu i pomirenju, pa mi nismo nikad ni govorili nešto drugo. Ipak, uprkos svemu vjerujem da će na duge staze pobijediti istina, bez obzira što nekad situacija izgleda beznadežno. Pobjednici su oni koji su postali bolji nakon onog što je bilo, a gubitnici samo gori, poručio je Avdić.