BiH

Petar Mihael

Priča o mladiću iz Sarajeva: Adnan Jašarević postao katolički svećenik

06/07/2019

Nevjerovatna životna priča mladića iz mješovite porodice, koji se krstio u protestantskoj zajednici, zatim stupio u puno jedinstvo s Katoličkom Crkvom i naposljetku prije nekoliko dana zaređen za svećenika

Portal Nedjelja donosi priču o Adnanu Jašareviću, mladiću iz Sarajeva, koji je prije nekoliko dana, na svetkovinu svetog Petra i Pavla, u sarajevskoj katedrali zaređen za katoličkog svećenika. Rođen je 30. januara 1992. godine u Sarajevu, gdje je proveo cijelo djetinjstvo te završio osnovnu i srednju školu. Adnan potječe iz mješovite porodice u kojoj se nije prakticirala vjera, ali je kroz svoju majku, kako kaže, više naginjao kršćanskom odgoju.

„Jedna susjeda je odigrala veliku ulogu u tom nekom mom vjerskom profiliranju, kao i dobrim dijelom u vjerskom odgoju. Tako da je glede samog, da tako kažem, vjerskog opredjeljenja kod mene uvijek većinskim dijelom bilo izraženo ono kršćansko“, objašnjava.

Adnan je 7. jula 2007. godine kršten u sarajevskoj protestantskoj zajednici, u koju ga je susjeda vodila još kao dječaka, u kojoj je Adnan spoznao Isusa Krista. Kaže kako se njegov otac nije protivio odlascima u protestantsku zajednicu, ali nije siguran kako bi gledao na sinovljevo krštenje.

„Tako da koliko god to nekomu zvučalo grubo, ja upravo očevu smrt smatram Božjom voljom i Njegovom intervencijom kako bi mi se otvorila vrata da bih uopće mogao biti prvotno kršten, ali i to što sada milošću Božjom jesam“, kaže.

Nakon krštenja je, kako kaže, u sebi shvaćao kako mu nešto nedostaje pa je polako počeo otkrivati Katoličku Crkvu te, nakon promišljanja, stupio u puno jedinstvo s Katoličkom Crkvom. Zatim se krizmao, uzeo ime Petar Mihael i upisao Katolički bogoslovni fakultet. Kao dječak je htio biti policajac, ali je nakon srednje škole, nakon što je postao katolik i svakodnevno odlazio na svete mise, polako počeo mijenjati mišljenje.

Čitateljima portala Nedjelja je objasnio kako je datum njegova krštenja, 7. jula 2007, znakovit jer je toga dana papa Benedikt XVI. izdao motuproprij Summorum Pontificum kojim je otvario vrata ponovnom služenju tradicionalne latinske mise.

„Tako i ja, kad sam u svojem traženju upoznavao Katoličku Crkvu… Latinski jezik, tamjan i izrazita pobožnost su stvari koje sam smatrao svojstvenima njoj. Gospodin mi je 2011. dao mogućnost da nekoliko puta budem nazočan tridentskoj misi ili, kako ju je Benedikt nazvao, izvanrednom obliku Rimskog misala. Imao sam priliku i ministrirati tada, te je prvi put dovedena u pitanje moja želja postati policajcem“, kaže za Nedjelju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.