Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priča o referendumu u NSRS pretvorila se u verbalni rat Dodika i Govedarice

BiH

dodik govornica

Rasprava o referendumu u Narodnoj skupštini RS pretvorila se u “pretresanje iz šupljeg u prazno”.

Uvrede pljušte na sve strane. Rasprava se odvije tako što predsjednik RS-a Milorad Dodika, nakon svog uvodnog govora, sjedi i sluša predstavnike opozicije, a potom odogovara na njihove optužbe. Uglavnom uvredama i kontraoptužbama.

[pull_quote_right]Dodik je rekao da su Govedarica i Mladen Bosić prije dva dana bili na sastanku sa jednim ambasadorom koji im je rekao da “ako SDS sada zbog referenduma ne smijeni Dodika, da će promijeniti svoju politiku prema toj partiji”[/pull_quote_right]

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a kaže da Dodik nije rekao ništa što nije govorio i prilikom prošlog raspisivanja referenduma i dodao je da se SDS slaže sa svim što je rekao u vezi sa nametnutim odlukam i sa analizom trošenja budžeta od strane novoformiranih institucija na nivou BiH, ali je i dodao da je u tome Dodik sam učestvovao.

“Ovo je obračun Milorada Dodika sa samim sobom”, rekao je Govedarica i istakao da je SNSD bio saveznik međunarodne zajednice u tom periodu, o čemu Dodik danas, kako je rekao, nije govorio.

Govedarica je rekao da referenduma neće biti jer je iz prvobitnog prijedloga ispao konkretan datum, koji se odnosio na prvu sedmicu septembra.

Dodik je Govedarici odgovorio da je ponosan da je citirao ono što je SNSD radio pod ogromnim pritiskom i prijetnjama da će im funkcioneri biti smijenjeni.

Dodik je rekao da ga je zvao evropski komesar za proširenje i tražio ukidanje odluke o referendumu, a da mu je Dodik poručio da nema odustajanja.

[pull_quote_center]Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, je rekao da Govedarica svojim obraćanjem nije nimalo dostojanstva pokazao prema instituciji predsjednika RS[/pull_quote_center]

On je rekao da dok se SNSD suprotstavljao nametanju zakona, Govedarice “nije bio nigdje”.

“SNSD je jasan branitelj onoga što vi i vaša partija uporno rušite”, rekao je Dodik i dodao da je Bosić u Sarajevu proglašen “novim probosanskim liderom”.

Dodik je rekao da su Govedarica i Mladen Bosić prije dva dana bili na sastanku sa jednim ambasadorom koji im je rekao da “ako SDS sada zbog referenduma ne smijeni Dodika, da će promijeniti svoju politiku prema toj partiji” i dodao da će dio poslanika SDS-a također “glasati za odluku o referendumu jer ne žele da budu podanici”.

govedarica

Vukota Govedarica

Govedarica je potom rekao da je Dodik kvalifikacjiama koje je iznio diskreditovao parlament RS-a.

“Jesmo protiv vas i vaše politike koja je napravila bijedu u RS i koja pravi milionske afere u RS. Garantujemo vam da ćemo srušiti vašu potliku. Vi ste pokazali da niste predsjednik Republike nego običan kabadahija”, rekao je Govedarica.

On je optužio Dodika da trguje srpskim nacionalnim interesima.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, je rekao da Govedarica svojim obraćanjem nije nimalo dostojanstva pokazao prema instituciji predsjednika RS i da mu je želja bila da provocira kako bi se parlament udaljio od teme koja se tiče referenduma.