Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prigodnim programom u Spomen-parku Vraca obilježen Dan ustanka naroda BiH

BiH

vraca NOB (2)

U sklopu obilježavanja 77. godišnjice Ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu danas je na platou Spomen-parka Vraca, polaganjem cvijeća i prigodnim programom u znak sjećanja na jedan od najznačajnihih datuma u historiji BiH, odata počast borcima-antifašistima i svim žrtvama fašizma.

Sudionici manifestacije, upriličene u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Novo Sarajevo, evocirali su sjećanja na tekovine antifašističke borbe (1941-1945.), kao i na temeljne civilizacijske i antifašističke vrijednosti njegovane tokom minulog odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992-1995.).

Na aktuelnost i značaj afirmacije antifašističkih vrijednosti ukazao je politički direktor SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić, istaknuvši da se ne smije dozvoliti da događaji iz razdoblja 1941-1945. budu zaboravljeni, budući da su u to vrijeme Rezolucijom ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) ponovno reafirmirani temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

– Upravo kroz antifašistički pokret i antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu ponovno je reafirmisana državnost Bosne i Hercegovine koja je odbranjena u periodu 1992-1995., a sve ono što je zacrtano u Rezoluciji ZAVNOBiH-a praktično je Platformom Predsjedništva RBiH iz 1992. godine samo reafirmisano, jer da nije bilo ZAVNOBiH-a mi 1992. ne bi imali šta da branimo – kazao je Mašić u izjavi za medije.

Potpredsjednica UABNOR-a Novo Sarajevo Sanja Toplan podsjeća da 27. juli 1941. – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv zla fašizma predstavlja veoma važan datum za sve u BiH, naglašavajući da su tekovine za koje su se nesebično žrtvovali branitelji mira, tolerancije i razumjevanja iz onog perioda trajna inspiracija za mlade generacije antifašista koje treba da njeguju te vrijednosti i vole svoju domovinu.

U sklopu prigodnog programa izveden je i performans pod nazivom „Svi u borbu za oslobođenje“ u kojem su sudjelovali mladi članovi UABNOR-a Novo Sarajevo i polaznici Škole antifašizma u BiH.

Cvijeće na Spomen-obilježje u sklopu Spomen-parka Vraca položile su delegacije SDP-a BiH, UABNOR-a Novo Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, a kako je najavljeno, centralna manifestacija u sklopu obilježavanja Dana ustanka – 27. jula bit će upriličena u subotu, 28. jula na Ivan-sedlu.