Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Prihod od “Diplomatskog bazara” namijenjen djeci i mladima u BiH

diplomatski bazar

Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj

Diplomatski zimski bazar u organizaciji diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održan u subotu, 1. decembra 2018. godine u Sarajevu, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom u srijedu je u prostorijama EU Info Centra održana konferencija za novinare na kojoj su članice Organizacijskog odbora govorile o programu i sadržajima koje posjetioce očekuju tokom bazara.

Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti.

Annarita Lippiello, supruga italijanskog ambasadora, kazala je kako će bazar biti održan u dvorani ”Mirza Delibašić” u Skenderiji, a bit će otvoren od 11 sati. Istakla je kako su porodice s djecom, ali i svi sugrađani dobrodošli.

Dodala je kako je diplomatski zimski bazar najveći humanitarni događaj diplomatske zajednice u BiH.

”Prošle godine diplomatski bazar je prikupio više novca nego ikad, više od 200.000 KM i zbog toga smo uspjeli da podržimo više od 20 organizacija. Nadamo se da ćemo ove godine oboriti rekord”, izjavila je Lippiello.

Prema njenim riječima, ove godine učestvuje skoro 40 ambasada, među kojima je pet novih ambasada.

Na bazaru će učestvovati i oko 70 izlagača koji će predstaviti jedinstvene proizvode široke palete.

”Imat ćete priliku posjetiti 40 zemalja u jednom danu, samim tim što ćete imati priliku kušati jedinstvenu hranu i piće“, pojasnila je Lippiello.

Cijena ulaznice je pet KM, a ulaz za djecu do 10 godina u pratnji starije osobe je besplatan. Ove godine bazar će trajati do 17 sati, a ulaznice će biti u prodaji od 10 sati.

Zsofia Kusenda, supruga zamjenika šefa Delegacije EU, kazala je kako će novac biti dat humanitarnim organizcijama širom BiH koje pomažu djeci s određenom vrstom poteškoća.

”Ove godine planiramo se fokusirati na organizacije koje rade s tri kategorije djece”, rekla je Kusenda. Prema njenim riječima, prva kategorija su djeca s posebnim potrebama (psihičkim ili fizičkim) djeca koja boluju od autizma ili koja prolaze kroz liječenje od raka.

Druga grupa su djeca bez roditeljskog staranja koja nemaju roditelja ili roditelji nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu skrb. Treća grupa su mladi, studenti, koji dolaze iz ranjivih porodica koje nisu u mogućnosti da im pruže obrazovanje.

Najavila je posjete organizacijama nakon bazara kako bi se uvjerili da se novac troši u korisne svrhe. Istakla je kako se trude podržati centre koji rade s djecom koja žive u udaljenim mjestima.

O novitetima tokom bazara govorila je Martina Field-Klisović, supruga britanskog ambasadora, kazala je kako je 15.000 ljudi posjetilo bazar prošle godine, a nada se većem broju ove godine. Pripremljene su aktivnosti za cijelu porodicu.

”Za najmlađe imamo besplatne jaslice gdje roditelji mogu ostaviti djecu na čuvanje i opušteno užvati u bazaru. Imamo i inkluzivnu radionicu za tipičnu i atipičnu djecu, gdje će naši volonteri iz Druge gimnazije, djeci oslikavati lice ili kanom iscrtavati ruke”, dodala je Field-Klisović.

Pojasnila je kako je za nešto starije obezbijeđen 3D printer, koji će djeca moći isprobati.

Planirano je izvođenje tradicionalnih igara i dolazak Djeda Mraza. Novitet je profesionalni fotograf u “Ledenom začaranom carstvu”. Bit će izvedeni i tradicionalni plesovi Malezije, Indonezije, Slovenije i lokalnog Udruženja mladih Roma.

Supruga grčkog ambasadora Anthussa Diakopoulos govorila je o aukciji te tom prilikom istakla kako je prošle godine prikupljeno 7.700 KM. Prema njenim riječima, ove godine bit će u ponudi slike, print Hagade, avionske karte, tepih, torbe, putovanja, ali i potpisani dresovi sportista. Među potpisanim dresovima je i onaj mladog bh. košarkaša Džanana Muse.

Ove godine planirana je i tombola na kojoj je prošle godine ponuđeno više od 700 nagrada, a u toku su aktivnosti na većem broju nagrada ove godine.