Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvaćen zahtjev Kluba Bošnjaka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a

BiH

ustavni sud rs

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka, koji se odnosi na Zakon o Danu RS-a, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Međutim, u odnosu na zahtjev koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a, a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da isti zahtjev nije prihvatljiv.

-S obzirom, naime, da osporeni Zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, već da se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenog zaključka s odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda – naveli su iz Ustavnog suda RS-a.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvataju 9. januar kao Dan RS-a.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.