Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hitna sjednica

Prihvaćena Nenadićeva ostavka, dužnosti razriješena i Vlada KS

Mario Nenadić

Za odluku je glasalo 22 zastupnika, suzdržanih 10 zastupnika

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo izglasali su danas nepovjerenje aktuelnoj kantonalnoj Vladi.

Za nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo, koja je suštinski srušena prošle sedmice kada je premijer Mario Nenadić podnio ostavku, glasala su 22 poslanika, jedan je bio protiv, a 10 uzdržanih.

Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila i ostavku premijera Nenadića za koju su glasala 23 poslanika, uzdržanih je bilo devet, dok protiv nije glasao niko.

“Već duže vrijeme od trenutka podnošenja prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS radili smo u teškim uslovima, zbog nepostojanja većine. Jasno je da Vlada KS mora imati političku podršku i prohodnosti u donošenju hitnih odluka i ubrzavanju pokrenutih procesa, a što je u posljednje vrijeme izostalo. Sve navedeno bio je razlog što sam ostavku najavljivao i ranije. Ključni povod je ubrzavanje pokrenutih procesa. Ne bih danas govorio o izvještaju o radu Vlade KS. Podnošenjem moje ostavke smatra se da su ostavku podnijeli i svi ministri iz vlade“, kazao je, ovim povodom, premijer Nenadić.

Istaknuto je kako će premijer i Vlada KS u ostavci obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva.

Novu skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo čine Narod i pravda, Naša stranka, SDP, Nezavisna lista, samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović, te Aljoša Čampara i Admela Hodžić koji su nedavno napustili klub SDA.

Pored očekivanih 19 glasova, protiv Vlade Kantona bili su i poslanici SBB-a i DF-a koji su do danas činili vlast sa SDA.

Kada se formira nova vlada, biće to treći saziv u Kantonu Sarajevo od 2018. godine.

Na istoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS, koja se mijenja u tački tri.

Od sada je predsjedavajuća ove komisije Danijela Kristić, njen zamjenik Vibor Handžić, a članovi su Zvonko Marić, Bibija Kerla, Mahir Dević, Segmedina Srna Bajramović i Damir Marjanović.

Također je prihvaćena i ostavka dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, te usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Umjesto Čelika, iz reda bošnjačkog naroda, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Danijela Kristić, Vibor Handžić, Smiljana Viteškić i Elvedin Okerić čine novo rukovodstvo Skupštine KS, koje će naknadno međusobnim dogovorom izabrati novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela.