Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvaćeni zahtjevi invalida i amputiraca u RS-u

BiH

invalid 222222
Foto: ATV

Nadležni u Republici Srpskoj (RS) prihvatili su danas zahtjeve nezadovoljnih ratnih vojnih invalida (RVI) i amputiraca, koji su danas ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZO) ostavili ortopedska i medicinska pomagala, u znak protesta zbog složenih procedura njihove nabavke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović potvrdio je da će RVI dobiti novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto putem Fonda zdravstvenog osiguranja, kako je to dosad rađeno.

On je, nakon sastanka s predstvanicima RVI i amputiraca, istakao da će nadležna ministarstva i Fond zdravstvenog osiguranja RS-a koordinirano raditi da bi što prije uputili u proceduru izmjene članova zakona koji ovo definišu.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Dejan Kusturić je potvrdio da će Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju da bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila i riješena.

Kazao je da su zahtjevi RVI opravdani, ali da postoje rokovi za njihovo rješavanje.

Situacijom kada su u pitanju ortopedska pomagala i banjsko liječenje nezadovoljni su ratni vojni invalidi iz Boračke organizacije RS – Odbor RVI, Udruženje RVI ”Slankamenci’’ i Organizacija amputiraca “Udas”, čiji predstvanici su danas i vratili ortopedska i medicinska pomagala Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a.

Predstavnik Organizacije amputiraca “Udas” Banja Luka Siniša Todorović rekao je novinarima da je njihov zahtjev da pravo na ortopedsko pomagalo bude novčano pravo putem Ministarstva rada i boračko -invalidske zaštite. Pojasnio je da to novčano pravo ne traži posebna novčana sredstva, već ona koja se sada izdvajaju za tu namjenu u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Tvrde da Fond zdravstvenog osiguranja RS-a i druge nadležne institucije, za 20 godina nisu uspjeli na zadovoljavajući način riješiti orotpedska medicinska sredstva za teške ratne vojne invalide, korisnike invalidskih kolica i proteza, kao i banjsko liječenje u ustanovama.