Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera "respiratori"

Prijateljica Novalićeve sekretarice ocjenjivala respiratore, upozorila da se ne nabavljaju transportni

New Project (12)

Svjedokinja Čorbeg je kazala da je Bahri Džaki za jedan respirator za koji je dobila specifikaciju i fotografije rekla da je u redu, a za drugi je rekla da je transportni i da se ne nabavlja, jer nije za intenzivnu njegu

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta u aprilu prošle godine.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Danas su na prijedlog Tužilaštva BiH svjedočile Aida Čorbeg, specijalista anesteziolog u bolnici u Travniku i Šejla Cilović-Lagarija, uposlenica Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Iz ovih svjedočenja se vidjelo kako se kod nabavke sofisticirane medicinske opreme kao što su respiratori nije primjerice tražilo zvanično mišljenje stručnjaka anesteziologa, nego se sekretarica premijera Novalića, o respiratorima telefonskim putem, a potom e-mailom i viber prepiskom raspitivala kod svoje prijateljice, inače anesteziologinje.

“NE ZNAM ŠTO PREMIJER OVO RADI”

Također, današnje ročište je otkrilo da je plan nabavke medicinske opreme koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH Krizni štab Ministarstva zdravstva usvojio “u viber grupi”.

Doktorica Čorbeg je govorila o tome zbog čega je upravo nju u vezi s nabavkom respiratora konsultirala Bahra Džaka, sekretarica premijera Fadila Novalića.

Čorbeg je danas, odgovarajući na pitanja tužitelja Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića pred Sudom BiH ispričala da je ona u prijateljskim odnosima s Bahrom Džakom, da su komšinice u Sarajevu i da se poznaju oko sedam-osam godina.

Prema onom što je ispričala Čorbeg, nju je Džaka nazvala 1. aprila prošle godine i rekla joj da je “u nekoj gužvi, da zbog vanredne situacije nema tenderskih procedura, a da imaju nekih ponuda, te da li ona može procijeniti kakvi su respiratori za koje stižu ponude”.

Čorbeg je pojasnila da je ona u trenutku tog poziva bila u automobil, na povratku s posla u Travniku kući u Sarajevo, te da je zaustavila automobile i pogledala e-mail koji joj je proslijedila Džaka, a koji je sadržavao ponude za respiratore. Ona se danas nije mogla sjetiti svih oznaka za te uređaje, ali se tokom današnjeg ročišta ispostavilo da je Čorbeg ocjenjivala specifikacije za respiratore Boaray 3000D, HCVE 003, te Yuvell i Hypnus.

Podsjećamo, u to vrijeme, još nije bila stigla ponuda za respiratore ACM812A, a iza svih tih ponuda stajala je firma “Srebrena malina”, vlasnika Fikreta Hodžića.

Svjedokinja Čorbeg je kazala da je Bahri Džaki za jedan respirator (ispostavilo se da je riječ o Boarey 3000 op.a) za koji je dobila specifikaciju i fotografije e-mailom rekla da je u redu, a za drugi čijeg se naziva nije mogla sjetiti je rekla da je transportni i da se ne nabavlja, jer nije za intenzivnu njegu.

Čorbeg je potvrdila da se pri ocjeni respiratora rukovodila prvenstveno specifikacijama, odnosno da je davala svoje mišljenje o tome jesu li neki od ponuđenih respiratora za primjenu u jedinicama intenzivne njege, odnosno za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covid 19.

Tužitelj Hukeljić je podsjetio Čorbeg na zapisnik njenog iskaza iz oktobra prošle godine kada je rekla da je javila Bahri Džaki da su respiratori Juwell, transportni i da se ta ponuda ne treba razmatrati.

Na to joj je Džaka odgovorila “Upoznat ću premijera s tvojim mišljenjem, pa neka odluči”.

Čorbeg je potvrdila i da je ona Džaki samoinicijativno poslala fotografije respiratora i nazive dobavljača, odnosno firmi ovlaštenih za uvoz medicinske opreme, a sve kako je istakla, da bi se došlo do što kvalitetnijih respiratora koji će moći biti korišteni u jedinicama intenzivne njege.

Kada je na grafoskopu prikazan dokazni materijal u vezi s respiratorom HCVE 003, svjedokinja Čorbeg se sjetila da je i za taj aparat rekla da je prema specifikaciji zadovoljavajući i primjenjiv u jedinicama intenzivne njege.

Iako se Čorbeg nije mogla sjetiti šta joj je Novalićeva sekretarica odgovorila u poruci, a nakon što je Čorbeg poslala nazive firmi koje se bave nabavkom medicinske opreme i respiratora, prikazom dijela zapisnika o njenom iskazu u oktobru prošle godine, moglo se vidjeti da je svjedokinja tada rekla da joj je Džaka rekla “ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na Kabinet”, te se Džaka pitala treba li se ona sama privatno u sve to uključivati i “gdje su ti krizni štabovi”.

Tužitelj Hukeljić je pitao Čorbeg da li je ona bila upoznata s nabavkom respiratora ACM812A, na što je ona odgovorila da nije i da je za te respiratore saznala tek oko mjesec kasnije iz medija.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića pitala je svjedokinju Čorbeg je li ona u svojim preporukama sugerisala nekog proizvođača ili zastupnika, a Čorbeg je kazala da nije, nego je ona preporučivala firme koje se bave nabavkom primjerice respiratora Dreger.

Vidović je pitala svjedokinju i je li ona bila upoznata s tim da je u to vrijeme, odnosno početkom aprila prošle godine na snazi bila zabrana izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, na što je Čorbeg odgovorila odrečno.

Odbrane ostalih optuženih, kao ni oni sami, nisu imali pitanja za svjedokinju Čorbeg.

PLAN USVOJILI U VIBER GRUPI

Svjedokinja Šejla Cilović – Lagarija uposlenica Federalnog zavoda za javno zdravstvo svjedočila je o tome kako je u tom zavodu nastala analiza stanja medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama u FBiH, te kako je na osnovu tog stanja nastao plan potreba za nabavku opreme.

Tužitelj Hukeljić je ovu svjedokinju pitao da li se za iskazivanje potreba za medicinskom opremom i sredstvima koristio određeni obrazac, Cilović – Lagarija je kazala da je u Zavodu taj obrazac poznat pod nazivom “obrazac broj 7”, ali da su na tu postojeću tabelu “dodate neke stvari”.

Na pitanje tužitelja o kojim dodatim stvarima je riječ, ona se nije mogla sjetiti šta je dodato u tabelu.

Cilović – Lagarija je kazala da je sačinjavanje analize trajalo oko pet dana, a da su je počeli praviti 23. marta prošle godine. Nakon toga, kazala je ona, plan je poslala Davoru Peharu, direktoru Zavoda, te da ona zna da ga je on potom uputio Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjećanjem svjedokinje na njen iskaz dat tokom istrage prošle godine, na grafoskopu je prikazan taj dio zapisnika iz kojeg je vidljivo da je Cilović – Lagarija tada rekla da je plan nabavke medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH Peharu dostavila 25. marta 2020. putem Viber aplikacije, a koliko je njoj poznato Krizni štab je plan usvojio putem vibera!

KO SU KOMPLIKOVANIJI SVJEDOCI?

Zanimljivo je da je svjedokinja Cilović – Lagarija prvo na pitanje tužitelja Hukeljića “je li sačinjavala tabele sa cijenom medicinske opreme” negirala da je imala išta sa cijenama te opreme.

Na ponovljeno pitanje tužitelja “da li je imala priliku vidjeti tabelu na ime premijera Fadila Novalića i Edite Kalajdžić, sekretarke Vlade FBiH” s planom potreba medicinske opreme, svjedokinja se ponovo nije mogla izjasniti, a na još jedno pitanje tužitelja Hukeljića “je li imala priliku vidjeti neki akt u kojem su bile iskazane potrebe i cijene”, Cilović- Lagarija tada je kazala da “ne može reći da nije vidjela” takav akt.

No, tužitelj Hukeljić je prikazom tabele na grafoskopu u kojoj su bili nazivi medicinske opreme i pretpostavljene cijene “osvježio pamćenje” svjedokinji, pa je ona na njegovo pitanje “je li imala priliku sačiniti tu tabelu”, odgovorila “da, jesmo”.

Od negiranja da je ikada vidjela neku cijenu nego samo broj potrebne opreme, Cilović – Lagarija se sjetila da je s kolegicom iz Zavoda Aidom Ramić – Čatak “smatrala da je potrebno napraviti prijedlog s određenim iznosima”, te da je to od njih tražio direktor Zavoda Davor Pehar.

Interesantno je da je svjedokinja Cilović – Lagarija na pitanje tužitelja kako su određivali te pretpostavljene cijene medicinske opreme koje su unosili u tabelu, kazala da su ih nalazili “na internetu” i da su to bile “neke standardne cijene”.

Međutim, kada je tužitelj Hukeljić upitao kako su došli do cijene respiratora za koju je u tabeli Zavoda navedeno da iznosi 65.000 KM po komadu, Cilović – Lagarija je kazala da “s obzirom na to da nisu bili upućeni u te cijene, da su se obratili UNDP-u za upit cijena za respiratore”.

Svjedokinja je potvrdila da su sve ponude za nabavku medicinske opreme stizale na Kabinet direktora Zavoda Davora Pehara, te da je jedna kopija prosljeđivana Federalnom kriznom štabu.

Tužitelj ju je pitao da li je među tim ponudama vidjela onu “Srebrene maline”, a ona je kazala da je tu ponudu vidjela “kad je u Zavod došla Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)”.

Tužitelj Hukeljić je danas u sudnici htio na grafoskopu prikazati tu ponudu “Srebrene maline” za nabavku medicinske opreme, ali se odbrana Fikreta Hodžića tome usprotivila, uz obrazloženje da nisu bili obaviješteni da će se taj dokaz danas koristiti, a što je Sud uvažio, pa ponuda nije ni prikazana. Svjedokinja je kazala i da Zavod nije nabavljao ništa od opreme, niti vršio bilo kakve nabavke.

Na pitanje sutkinje Džemile Begović zbog čega su ponude prosljeđivane Štabu, svjedokinja je odgovorila” ne znam, vjerovatno radi nabavke, to nije u sklopu mojih nadležnosti”.

Sudiju Branka Perića zanimalo je da li je Zavod za javno zdravstvo u dosadašnjem toku pandemije radio još analiza stanja i potreba zdravstvenih ustanova za medicinskom opremom, a nakon one rađene u martu prošle godine.

Svjedokinja je rekla da nisu, te da će je praviti ove godine ukoliko se ukaže potreba.

Inače, odbrana optuženih danas je tražila da ih u vrijeme kada budu aktuelni “komplikovaniji svjedoci” poput Edite Kalajdžić, sekretarke Vlade FBiH, te Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Kabineta premijera Fadila Novalića, Tužilaštvo BiH pravovremeno obavijesti kako bi se mogli kvalitetnije pripremiti.

To je neophodno jer će kako se moglo danas čuti, u narednom periodu neka ročišta u ovom predmetu biti održavana uzastopno dan za danom, te bi odbrani bio kratak rok da ih Tužilaštvo BiH o tome ko će biti naredni svjedok obavijesti primjerice danas, a naredno ročište bude već sutradan.

Naredno ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” bit će održano 21. aprila, a tada će svjedočiti Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te Marina Bera, uposlenica tog zavoda.