Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do 16 sati

Prijave za Lokalne izbore 2024. se završavaju danas

CIK zgrada
Foto: D.B./ Fokus.ba

Strategija „Kako varati na izborima na dan izbora“, poslije završetka glasanja će pasti u vodu jer će dio novih tehnologija to onemogućiti

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine koje će se održati u nedjelju 06.10.2024. godine, rok za podnošenje prijava za ovjeru učestvovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

U prevenciji izbornih nepravilnosti ključna je saradnja svih u otkrivanju i sankcionisanju počinilaca, jer se tako šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije.

-Potrebna je sinhronizovana i dobra aktivnost svih onih koji mogu doprinijeti u procesuiranju ove vrste krivičnih dijela znači mora da odrade svi u lancu otkrivanja gonjenja i presuđenja, a to znači, treba da odigraju na najbolji način svoju ulogu policijske agencije, tužilaštva i na kraju sudovi koji zaista treba da ispoštuju uputu visokosudskog tužilačkog vijeća da se ova krivična djela procesuiraju na najbrži mogući način – kaže Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Brčko distrikta BiH.

Strategija „Kako varati na izborima na dan izbora“, poslije završetka glasanja će pasti u vodu jer će dio novih tehnologija to onemogućiti.

-Ono što moram naglasiti sve naše preporuke, njih ima 35 ne tiču se samo unapređenja koje treba da vrate povjerenje u izborni proces dostavljeno je svim političkim strankama, međutim oni su se oglušili jer mnoge stvari koje su sad uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine to mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama – kaže za BHRT Vehid Šehić, predsjednik strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“.

-Izmjenama posljednim zakona i pilotom koji ćemo sada vidjeti na izborima u oktobru, a naravno značajne da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, da će se značajno smanjiti prostor za malverzacije, samim elektoronskim nadzorom i registracijom, a samim brojanjem, značajno se smanjuje prostor za malverzacije – rekla je Leila Bičakčić, direktorica CIN-a.

Iz koalicije nevladinih organizacija, koje prate izborne procese, svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora, ali očekuje da će elektronsko unapređenje izbornog procesa donijeti neke promjene.

-Najveće su prevare u manjim mjestima, u velikim mjestima, evo Tuzla, Zenica, Sarajevo, imate dosta posmatrača, tu su mediji, stranački, nestranački, pokrivaju se faktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema, tamo se radi što god se želi i meni je logika da se u manjim mjestima, zato nema ovih velikih radova, da se to kroz ovaj pilot projekat, da se vidi kako to funkcioniše – kaže Vehid Šehić.

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužilaštava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.