Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobitnice IPI nagrade

Palestinske novinarke poručile iz Sarajeva: Nemojte prestati govoriti o genocidu!

Palestinske novinarke preuzele nagradu
FOTO: Fokus
Nagrada palestinskim novinarkama

Prolazimo kroz isto ono što i bosanski narod prije 30 godina. Novinarke iz Gaze primile nagradu World Press Freedom Hero u ime svih palestinskih novinara

U Sarajevu su večeras u okviru Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija dodijeljene nagrade World Press Freedom Hero i Free Media Pioneer. Ceremonija dodjele nagrada održana je u zgradi Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT).

Nagrada World Press Freedom Hero dodijeljena je kolektivno novinarima Gaze, koji mjesecima izvještavaju o agresiji Izraela na njihovu državu. Od početka izraelskih napada na pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je više od 145 palestinskih novinara.

Emocionalna obraćanja

Novinarke iz Gaze Wafa Abdel Rahman i Youmna El Sayed, koje su uspjele doći u Sarajevo na IPI Svjetski kongres, primile su uime svih novinara Gaze ovu prestižnu nagradu koja se za enormnu novinarsku hrabrost dodijeljuje već 75. godinu zaredom. Obje su imale veoma emocionalan govor tokom ceremonije.

IPI ceremonija dodjele nagrada 1
FOTO: Fokus
IPI ceremonija dodjele nagrada

-Genocid koji Izrael vrši nad palestinskim narodom je neopisiv. Moja poruka cijelom svijetu jeste: nemojte prestati govoriti o genocidu u Palestini. Naše razočarenje u svijet u njegove mehanizme da zaustavi genocid u Palestini sve je veće iz dana u dan. Niko nam ne vjeruje da se dešava genocid, iako se prikazuje uživo, na društvenim mrežama na internetu – kazala je Abdel Rahman.

Ove dvije palestinske novinarke su navele kako su sticajem okolnosti došle u Sarajevo jer su posjedavale pasoš koji nije palestinski, što se, kažu ne može reći za njihove sunarodnjake koje drugih pasoša nemaju.

IPI ceremonija dodjele nagrada
FOTO: Fokus

Nagradu Free Media Pioneer

-Oni ne mogu nigdje putovati. Ne mogu spašavati svoje živote. Palestinski novinari su jedini na svijetu koji nemaju pravo tražiti sklonište. Ovdje u Sarajevu smo spoznale okolnosti kroz koje je prošao bosanski narod prije 30 godina. Preživio je genocid, sada kroz to isto prolazi palestinski narod – poručile su palestinske novinarke iz Sarajeva.

U okviru ceremonije prikazana su imena svih ubijenih palestinskih novinara tokom agresije Izraela. Nagradu Free Media Pioneer dobila je medijska organizacija Kloop iz Kirgistana.