Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 150. godina objavljeno je prvo izdanje lista “Bosanski Vjestnik”

150. godišnjica prvog izdanja lista Bosanski Vjestnik
FOTO Dž. Kriještorac / Oslobođenje

Izložba naslovnih stranica nekih od najznačajnijih novina u Bosni i Hercegovini postavljena je danas u Mediacentru u Sarajevu povodom 150 godina od prvog izdanja lista ”Bosanski Vjestnik”.

Predstavljene su naslovnice “Oslobođenja”, “Dana”, “Bosanskohercegovačkih novina”, “Sarajevskog lista”, “Javnosti”, “Muslimanskog lista” i drugih, time osvjetljavajući historiju bitnih novina, počevši od sredine 19. stoljeća do danas.

Iz Mediacentra su kazali da je čuvanje činjenica koje su prezentovane u medijima važno za mlade, sve one koji su direktno ili indirektno u medijima, ali i krajnje korisnike štampe – čitaoce.

Naglašena je važnost da se pomogne novinarima u obavljanju posla, ali i svima koji rade u medijima.

Održana je i konferencija ”Mediji i izazovi digitalnog doba” povodom 150 godina od štampanja prvog primjerka bh. novina.

Direktor Mediacentra Boro Kontić je istakao da su bh. mediji uveliko u digitalnom dobu, ali da ima “neodgovorenih starih pitanja”.

Istaknuta je potreba za održavanjem ovakvih događaja koji bi odgovorili na takva pitanja i unaprijedili medije u novom vremenu.

Izvršna producentica multimedije Televizije N1 Sarajevo Tatjana Sekulić je naglasila da su online mediji sadašnjost, a ne budućnost novinarstva, kako se to govori u javnosti.

Navela je da je u BiH sve više portala te da bh. mediji prate razvoj online medija u svijetu.

Na današnji dan 1866. godine izašao je prvi broj “Bosanskog Vjestnika”. Štampan je u prvoj sarajevskoj štampariji Pečatnji Injata – Soprona Zemunski.

Štampar Ignjat Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman-paše, otvorio je prvu štampariju, Sopranovu pečatnju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni – nedeljnik “Bosanski Vjestnik”.

“Vjestnik” je bio list političkog i zabavno-poučnog sadržaja, a uređivao ga je Ignjat Sopron.

Prvo štampano djelo bila je pjesma posvećena Topal- Osman paši.