Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 23 godine prokopan je Sarajevski ratni tunel koji je promijenio tok rata

Obogaćen sadržaj sarajevskog Tunela spasa

Na današnji dan, prije 23 godine prokopan je i pušten u funkciju Sarajevski ratni tunel ili “Tunel D-B” koji je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije, piše Anadolu Agency (AA).

Uslijed blokade grada, u svakom smislu, i nedostatka materijalnih sredstava, brojni građani Sarajeva tokom 1993. godine udruženo su krenuli u prokopavanje tunela, a njegov podzemni put, ispod aerodromske piste, povezao je dvije teritorije koje je držala Armija Republike BiH, Dobrinju i Butmir.

Tunel je, vođen građanskom i političkom inicijativom, dovršen i otvoren 30. jula 1993. godine te je sa svojih 720 metara dužine i 1,5 metara visine tokom više od dvije godine bio put kojim je dnevno prolazilo više hiljada ljudi, velike količine namirnica, roba i svega potrebnog za preživljavanje stanovnika bh. prijestolnice u ratnom okruženju na pragu 21. stoljeća.

Značaj tunela koji je bio svojevrsna tajna za Sarajlije u to vrijeme, opisan je u brojnim svjetskim medijima.

Da je upravo izgradnja tunela promijenila sudbine stanovnika grada, ali i odredila tok rata, istakao je Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo u okviru kojeg djeluje sadašnji Tunel.

“Danas slavimo na neki način rođendan izuzetno važnog projekta, možda i najvažnijeg projekta urađenog u ratu. Kolika je njegova važnost mogu znati samo oni koji su osjetili sve blagodati tunela. Izgradnja tunela je promijenila tok rata i odredila historiju BiH”, naglasio je Zijadić.

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo naglasio je da su građani BiH prokopavanjem ratnog tunela “pokazali svijetu i truloj Evropi da su uspjeli kao narod i da će uvijek uspjeti”.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od puštanja tunela u promet, pred nekoliko desetina građana Sarajeva, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memiće, dogradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom, bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i drugima, prikazan je dokumentarni film “Sarajevski ratni tunel – ključ grada, kapija Bosne”.

Kroz potresnu priču opsade Sarajeva prikazana su svjedočanstva sudionika, odnosno kopača i projektanata Sarajevskog ratnog tunela. Upriličena je i izložba ratnih zastava Armije Republike BiH.

Budući da je Tunel 1996. godine pretvoren u muzejski kompleks, njega svakodnevno posjećuju brojne turističke grupe. Većina njih iz kompleksa ratnog tunela iz Sarajeva odlazi s velikim saznanjima o ratnim stradanjima Sarajlija, ali i njihovom hrabrom otporu, ističe Dina Memić, kustosica Spomeničkog kompleksa.

“Jučer su se navršile 23 godine otkako je u 20 sati i 50 minuta prokopan objekat D-B, danas obilježavamo tu godišnjicu koja je zasigurno jedna od najznačajnijih u modernoj povijesti BiH i povijesti grada. Spomenički kompleks tunela jedan je od najposjećenijih kulturno-historijskih destanacija u regionu. Ostvaruje preko 100.000 posjeta godišnje, a reakcije su raznolike: od oduševljenja, suza, pogotovo ako su u pitanju domaći posjetioci – ovo mjesto u njima izaziva posebne emocije i posebna sjećanja”, naglasila je Memić za AA.