Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 23 godine ubijen je Srđan Aleksić

BiH

srdjan aleksic1111
Srđan Aleksić

Prije tačno 23 godine preminuo je trebinjski heroj Srđan Aleksić, koji je izgubio život braneći svog prijatelja i sugrađanina Bošnjaka i tako na ovim prostorima postao simbol ljudske hrabrosti te primjer da se čovjekom može ostati i u teškim vremenima.

Aleksić, tada 27-godišnji mladić je 21. januara 1993. godine u Trebinju spasio svog prijatelja Alena Glavovića od napada četvorice rezervista Vojske Republike Srpske. Aleksić se suprotstavio zločincima i zaštitio Glavovića, govoreći mu da bježi, što je on i učinio, dok su četvorica vojnika, umjesto Glavovića, kundacima pušaka brutalno tukli Srđana.

Srđan je od zadobijenih rana pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Jedan od vjerovatno najvećih heroja nakon ratova na ovim prostorima položio je tako svoj život u odbrani sugrađanina od sigurne smrti, ali i braneći istinske ljudske vrijednosti.

Srbijanski reditelj Srdan Golubović, koji je inspiriran ovim događajem snimio film “Krugovi”, smatra da je Aleksićev ljudski primjer jedan od najvažnijih i najbitnijih događaja koji su se desili na ovim prostorima tokom i poslije rata.

-Svake godine na današnji dan se trebamo prisjetiti herojskog djela Srđana Aleksića da zapamtimo koliko je ljudskost važna u životu – izjavio je za Fenu Golubović.

Alen Glavović, kojeg je Srđan Aleksić spasio sigurne smrti, danas živi u Švedskoj, oženio se i ima dvoje djece.

Nevladina organizacija Gariwo je posthumno 2010. godine Aleksiću dodijelila nagradu “Duško Kondor” za građansku hrabrost, dok mu je Helsinški komitet za ljudska prava u BiH posthumno dodijelio nagradu za zaštitu ljudskih prava.

I brojni gradovi u regionu odaju počast Aleksiću za njegov herojski čin, dajući ulicama njegovo ime, a ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.